Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

FEHÉR KÖNYV AZ EURÓPAI KORMÁNYZÁSRÓL - MAGYAR CIVIL ÁLLÁSFOGLALÁS
2002-03-28

"Magyarország, az Európai Unióba felvételét kérő ország civil szervezeteinek széles köre örömmel fogadta Romano Prodi úr, az Európai Bizottság elnökének 2001. július 25-i levelében kínált lehetőséget, hogy fejtse ki álláspontját a ?Fehér Könyv az európai kormányzásról? című dokumentumról. Ezt követően számos konzultációra került sor Magyarországon, melynek eredményét 2002. március 19-én Budapesten reprezentatív részvétellel tartott nyílt tanácskozáson összegeztük." Így kezdődik az az állásfoglalás, melyet 74 magyarországi civil szervezet írt alá, véleményezve az Európai Bizottság 'Fehér Könyv az európai kormányzásról' című dokumentumát.

Az állásfoglalásban az aláírók üdvözlik a civil szervezetek részvételi lehetőségét a 2002 február végén megalakult Konvent és a hozzá kapcsolódó Fórum, valamint az Európa jövőjéről folytatott vitában; külön kiemelik a felvételüket kérő országok bekapcsolódásának fontosságát. De figyelmeztetnek is: a vita nem akadályozhatja az Unió 2004-re tervezett bővítését.

Ami a konkértumokat illeti: a dokumentum többek között jelzi, hogy Magyarországon 'Civil Fórum az európai integrációért' elnevezéssel az érdeklődő civil szervezetek részvételével nyitott hálózatot hoznak létre, melynek munkáját a közeljövőben Brüsszelben megnyíló Civil Iroda is segíti.

A Fehér Könyv közös véleményezését kezdeményező Európa Ház az állásfoglalást az aláíró szervezetek nevével eljuttatta a Európai Bizottság Főigazgatóságához.

Az állásfoglalás és az aláírók névsora megtalálható az Európa Ház honlapján: www.europeanhouse.hu.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat