Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

80 ÉVES A PÁNEURÓPA MOZGALOM
2002-04-25

Zsúfolásig megtelt Bécsben az Ipartestületek Házának díszterme. 2002. április 12-én a Páneurópa Unió fennállásának 80. évfordulóját ünnepelő rendezvényen nemcsak Európából, de Japánból és az Egyesült Államokból is érkeztek vendégek. Alois Mock, a Coudenhove-Kalergi Alapitvány elnöke Coudenhove-Kalergi díjat adott át Franjo Komarica-nak, Banja Luka püspökének.

Másnap, Pozsonyban a régi Parlament épületében folytatódott a nemzetközi páneurópa rendezvénysorozat. A négy párhuzamos szekció foglalkozott az EU bővités és gazdaság, a bővités és biztonság, Európa határai és népek és nemzetek Európában témákkal.

A negyedik szekcióban felszólalt többek között Bugár Béla, a Szlovák Nemzeti Tanács alelnöke, a Magyar Koalició Pártjának elnöke. A kisebbségekről folytatott vita véleménykülönbségeket is felszínre hozott. A jelenlevő páneurópa tagok fontosnak látták a kisebbségi jogok biztositását, különösen az előtérbe került nyelvhasználat és iskolarendszer területén.

Délután a Páneurópa Mozgalom ünnepi közgyűlésére került sor Rudolf Schuster, a Szlovák köztársaság elnöke és Otto von Habsburg, a Nemzetközi Páneurópa Unió elnöke részvételével.

További információ: i.endreffy@matavnet.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat