Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ROMÁN VÉLEMÉNY AZ EURÓPAI KORMÁNYZÁSRÓL
2002-05-10

A ?Fehér könyv az európa kormányzásról? című európai bizottsági dokumentumot számos civil szervezet véleményezte 2002 első felében (a magyar civil állásfoglalásról lásd: Civil Európa 2. szám). A felvételüket kérő országok civil szervezetei aktívan vettek részt a véleményezésben.

A román civil szervezetek érdeklődését is jelzi az az állásfoglalás, mely az AID-ONG (magyarul: Információs és Fejlesztő Ügynökség a Civil Szervezetekért) nevű román civil szervezet kezdeményezésére több helyi vita (Kolozsvár, Constanta, Lugoj, Ramnicu-Valcea) során született meg. A rendezvényeken civil szervezetek mellett részt vettek a helyi és a központi közigazgatás képviselői is.

Az állásfoglalás üdvözli a kezdeményezést, hogy az Európai Bizottság nem eu-s intézményi véleményeket is figyelembe kíván venni az Európa Unió kormányzásának jövőjéről folytatott vitában, melyben fontos szerepet játszanak a leendő tagországok. A román vélemény szerint szükség van az európai szinten történő döntések közérthető megfogalmazására, hogy azokat az állampolgár szintjén is könnyebben értelmezni lehessen. Egy másik pont szerint az információ-áramlást az EU-tól az állampolgárok felé jobban meg kellene szervezni, melyben fontos szerepet kell játszaniuk a civil szervezeteknek.

További információ:
www.aid-ong.ro

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat