Hírek > Nemzeti Fejlesztési Terv  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Csatlakozzon Ön is!
Civil szervezetek nyílt levele az Új Magyarország Fejlesztési Terv akcióterveivel kapcsolatban
2007-06-05

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007. június 11-ig véleményezteti a Társadalmi Megújulás Operatív Program akcióterveit.

Az akciótervek - az eddigi közös érdekérvényesítésünk eredményeként - tartalmaznak néhány olyan intézkedést, amelyekben pályázni lehet a kisebb és nagyobb civil szervezetek közösségi és önkéntes tevékenységeik támogatóságára, a szervezetek fejlesztésére.
Azonban az ilyen intézkedésekre nagyon kevés összeget szán a kormányzat: az elsõ két évre mindössze 2,2 mrd forintot a többezer milliárd EU forrásból. Emellett számos civilek által elérhetõ környezetvédelmi és szociális intézkedést megkurtítottak, vagy teljesen töröltek az utóbbi hónapokban.

Szükséges hát, hogy együtt emeljük fel szavunkat a civil támogatások emelése érdekében!

Kérjük, hogy mindazok, akik egyetértenek mellékelt nyílt levelünkkel, legkésõbb 2007. június 11-e reggel 9 óráig küldjék el csatlakozásukat a jelentkezes@nonprofit.hu e-mail címre.
A nyílt levelet június 11-én publikáljuk a csatlakozók névsorával.


Budapest, 2007. június 1.

Európa Ház
Független Ökológiai Központ
Háló Regionális Innovációs Egyesület
Közösségfejlesztõk Egyesülete
Levegõ Munkacsoport
Magyar Természetvédõk Szövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK)
Századvég Politikai Iskola Alapítvány
Szociális Szakmai Szövetség
SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztésért

Nincs új Magyarország a civil szektor hangsúlyos fejlesztése nélkül!

Alulírott civil szervezetek az Új Magyarország Fejlesztési Terv Akciótervei társadalmi egyeztetésre bocsátott változatát elfogadhatatlannak tartjuk. A vitaanyagban visszaszorultak a civil szektor fejlesztésével kapcsolatos intézkedések az elõzõ változatokhoz képest. Aggasztó, hogy ugyanakkor nagy számban tartalmaznak az akciótervek olyan központi programokat, amelyekben állami vagy más szervezetek pályázat nélkül közvetlen támogatást kapnak. Megdöbbentõ, hogy a civil szektor közvetlen fejlesztésére a terv az elsõ két évre mindössze 2,2 milliárd forint összeget tartalmaz, miközben például a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére ennek háromszáz-szorosát, 664 milliárd forintot irányoz elõ.

Az Európai Unió és a magyar kormány programja által kulcsfontosságúnak tartott jó kormányzás elõsegítése érdekében a tervnek sokkal hangsúlyosabban kell támogatnia az önszervezõdõ közösségek és az egész civil társadalom megerõsítését. Ahogy az elfogadás elõtt álló kormányzati civil stratégia is kimondja, a civil társadalom fejlesztése nélkül elképzelhetetlen egy korszerû Magyarország, az állampolgári aktivitás és a részvételi demokrácia megerõsödése.


Mindezek miatt elengedhetetlen, hogy a Társadalmi Megújulás Operatív Programon belül jelentõsen emeljék meg a közösségi kezdeményezések, az önkéntesség és a civil szolgáltató szervezetek fejlesztésére szánt forrásokat. Kiemelten fontos az olyan tervek konstrukciók megerõsítése, amelyek segítségével a kisebb szervezetek is támogatáshoz juthatnak közösségi és önkéntes programjaik támogatására. Ezeket a kisebb összegû pályázatokat olyan szervezeteknek kell kezelniük, amelyek eddigi tevékenységükkel már kivívták a civil szektor bizalmát.

Emellett elfogadhatatlannak tartjuk a civil szervezetek által elérhetõ szociális, közösségi és környezetvédelmi intézkedések csökkentését a többi operatív programban is. A regionális operatív programok akcióterveinek utolsó változatából több olyan intézkedést is töröltek, amelyek a közösségi és környezeti szemléletformálási célok elérését szolgálták a civil szervezetek programjainak támogatásával. Különösen fájdalmas, hogy ezzel párhuzamosan az ágazati operatív programokban is háttérbe szorították az ilyen intézkedéseket. Követeljük a fent említett konstrukciók visszaállítását, sõt megerõsítését.

A Kormány a napokban tárgyalja a Nemzeti Fenntartható Fejlõdés Stratégiát. Nehéz úgy beszélni a fenntartható fejlõdésrõl, hogy közben az elérhetõ egyetlen jelentõs fejlesztési forrásból, az EU pályázati rendszerbõl, kiszorítják a közösségi, szociális és környezeti szemléletformálási intézkedéseket. Kérjük a kormányzat felelõs döntéshozóit, hogy vessenek véget ennek a folyamatnak és a társadalmi véleményeket meghallgatva, támogassák a civil szektor fejlesztésének megerõsítését az akciótervekben!

Budapest, 2007. június 1.

Európa Ház
Független Ökológiai Központ
Háló Regionális Innovációs Egyesület
Közösségfejlesztõk Egyesülete
Levegõ Munkacsoport
Magyar Természetvédõk Szövetsége
Nagycsaládosok Országos Egyesülete
Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány (NIOK)
Századvég Politikai Iskola Alapítvány
Szociális Szakmai Szövetség
SZÖVETSÉGzövetség a Közösségi Részvétel Fejlesztésért

Várjuk a civil szervezetek csatlakozását a felhíváshoz a www.nonprofit.hu oldalon, illetve a jelentkezes@nonprofit.hu email címen 2007. június 11-e reggel 9 óráig!

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat