Hírek > Társadalmi Fórum az Európai Integrációért  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BRÜSSZELBE KÉSZÜLNEK A CIVILEK
2002-03-01

Tavaly még csak leveleztek Romano Prodival, az Európai Bizottság elnökével a magyarországi civil szervezetek, de az idén már akár mindennap találkozhatnak vele Brüsszelben. A tervek szerint az év első felében megnyílik az első magyar ?civil iroda? az Európai Unió fővárosában.

- Az iroda ötlete 1999-ben megszületett, 2000-ben brüsszeli partnereink ingyenhelyiséget is ajánlottak, s végül tavaly, a CIVILIÁDA konferencián a résztvevők megszavazták az iroda létrehozását - sorolja Barabás Miklós, a kezdeményezést útjára indító Európa Ház igazgatója. Az irodát egyszemélyesre tervezik, bár a feladatok egy fél hadsereget is lefoglalnának: többek között tájékoztatás az uniós eseményekről és a civil hálózatok programjairól, pályázati lehetőségek feltérképezése, adatbázis felállítása, elektronikus hírlevelek készítése és az uniós lobbitevékenység. A brüsszeli iroda munkájában számítanak a kint dolgozó és tanuló ösztöndíjasok segítségére, itthon pedig (az Európa Házban) egy „összekötő” segítené a kapcsolattartást. Szó sincs arról, hogy az iroda a Külügyminisztérium meghosszabbított karja lenne, szögezi le Barabás, aki szerint a függetlenség biztosítéka, ha több forrásból finanszírozzák a képviselet költségeit. Semmi sincs ingyen, még a civil világban sem, mondja, és azzal érvel: ötezer forintot még a legkisebb civil szervezet is ki tud fizetni erre a célra, és máris úgy érezheti, hogy az iroda az ő érdekeit is képviseli.

Azzal manapság mindenki egyetért, hogy fontos a civil szervezetek tevékenysége, de hogy konkrétan mit csinálnak, sokak számára rejtély. - Feladatunk a társadalom tájékoztatása, és az integráció kérdésében a meggyőzés. Az Egyesült Európa ma már tény, és annak nincs realitása, hogy Magyarország ezen kívül maradjon. De nem mindegy, hogy az emberek mennyire tájékozottan lesznek az unió állampolgárai - vélekedik Asbóth Tibor, az Európa Mozgalom Magyar Tanácsának főtitkára. Az 1990-ben még Antall József által alapított ernyőszervezetnek ma tizenhét tagszervezete van, konferenciák, előadások szervezésével foglalkoznak. Tagjai önkéntesen végzik a munkájukat, de a civil szférában sokan pályázatokból tartják fenn magukat. Az ezzel kapcsolatos információk egy részét is könnyebb lesz Brüsszelből megszerezni, teszi hozzá Asbóth, aki szerint eddig a magyarok sok lehetőségről lemaradtak.

Barabás Miklós szerint is a tájékoztatás a legfőbb feladat. Ezzel ugyanis sok felesleges indulatot meg lehet spórolni: a legutóbbi brüsszeli javaslat (ami az elvárásoknál jóval szerényebb anyagi támogatást helyezett kilátásba az új tagoknak - a szerk) kapcsán azonnal fellángolt a vita Magyarország úgymond másodrendű tagságáról. Arról viszont kevés szó esett, hogy a mezőgazdasági támogatások 25 százaléka azért mégiscsak előrelépés a korábbi nullához képest. Talán ha az emberek tájékozottabbak és felkészültebbek lettek volna, akkor a javaslat nem kavart volna ekkora vihart - veti fel az Európa Ház igazgatója. Az sem elhanyagolható, hogy a civilek a külföldi közvélemény meggyőzésében is tudnak segíteni: az unió bővítésével vagy egy tagjelölt megismertetésével kapcsolatban más hatása lehet annak az információnak, amit egy civil szervezet juttat el helyi partnerének, mint az állami propagandának. - Egy civil szervezet más módszerekkel dolgozik, mint az állam vagy a kormányzat, mert emberközelibb, problémacentrikusabb tud lenni - magyarázza Barabás. - A legtöbbünk számára már nem az a kérdés, hogy EU-tagok legyünk-e vagy sem, sokkal inkább az: ez hogyan változtatja meg az életemet, például több lesz-e nyugdíjam? A taggá válás hosszú folyamat, ami nem egyik pillanatról a másikra változtatja meg életünket, és sok minden múlik rajtunk is.

A tájékoztatás persze nem olyan egyszerű, mert az embernek olykor az az érzése: manapság még a csapból is az Európai Unió folyik. A civileknek is kreatívabb eszközökkel kell az emberek közelébe férkőzniük. A Generation Europe Magyarország Alapítvány például három éve adja ki a középiskolásoknak szánt Európa Diáknaptárt, ami nemcsak határidőnaplóként, hanem uniós zsebkönyvként is szolgál. Tavaly pályázatot hirdettek a diákok között arról, hogy milyen Európában szeretnének élni - ezt legfeljebb 200 szóban kellett összefoglalniuk. A fődíj egy háromnapos brüsszeli utazás volt, és a legjobb írás az idei Diáknaptárban is megjelent.
- Tavaly vettem meg először a Diáknaptárt, először is megtetszett a színes borítója, és ráadásul sok érdekes információ volt benne az Európai Unióról - mondja Poroszlai Csilla, a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium 11. osztályos hallgatója, a pályázat győztese. - Bár az iskolában is beszélgetünk az Európai Unióról, sok mindent ebből a könyvből tudtam meg. Az utolsó pillanatban írtam meg a pályázatomat, így nem lapozgattam lexikonokat, csak leírtam, ami eszembe jutott. Hogy én európai magyar és magyar európai szeretnék lenni. Persze nem ez volt az első írásom, korábban rendszeres szerzője voltam az iskolaújságnak - fogalmaz a lány, aki PR-pályára készül, s nem zárja ki, hogy egyszer majd Brüsszelben fog dolgozni.

Bár Magyarország EU-tagsága legkorábban 2004-ben várható, a civil világ mintha valamivel a politika előtt járna. A nyugat-európai nonprofit szervezetek közül a legtöbben máris partnernek és nem vetélytársnak tekintik a magyarokat, annak ellenére, hogy az európai támogatásokon hamarosan osztozniuk kell. - Már előfordul, hogy ők keresik a mi segítségünket: legutóbb egy olasz civil szervezet fordult hozzánk, hogy legyünk a partnerük egy magyarországi projektben - mondja Barabás. Eképzelhetetlenül sok még a lehetőség: az unió például nagy hangsúlyt fektet a határ menti, illetve régiók közti együttműködésre is, amit célszerű komolyan venni, hiszen Magyarországgal egyidőben nem minden szomszédja fog csatlakozni az unióhoz - hívja fel a figyelmet Asbóth Tibor. A civil szféra kapcsolatainak segítségével azonban megelőzhető lenne, hogy tőlünk keletre újabb európai választóvonalak keletkezzenek.

Szerző: Inotai Edit, Népszabadság, 2002. február 16.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
Európai Alkotmány
Nemzeti Fejlesztési Terv
"Civil Igen Európára!"
Társadalmi Fórum az Európai Integrációért
EU-s képzési program
Nemzeti Civil Alapprogram
Civiliáda
EU2011
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat