Hírek > Társadalmi Fórum az Európai Integrációért  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

OSZTRÁK CIVIL TAPASZTALATOK AZ UNIÓBAN - UNIÓS CIVIL TAPASZTALATOK AUSZTRIÁBAN
2002-08-19

A Társadalmi Fórum az Európai Integrációért (TFEI) hálózat keretében az Európa Ház egynapos tanulmányutat szervezett Bécsbe 2002. július 30-án, ahol magyarországi civil szerveztek képviselõi tájékoztatást kaptak az 1995-ben taggá vált Ausztria civil szervezeteinek uniós tapasztalatairól.

A tanácskozásnak a Collegium Hungaricum néhány éve felújított épülete adott otthont. A TFEI tagjai kedvezményesen vehettek részt a programon.

Udvardy Jenõ, a bécsi magyar nagykövetség követe elõadásában kitért az Európai Unió és Ausztria közötti általános gazdasági és társadalmi kérdések alakulására. Hangsúlyozta, hogy a Magyarország és Ausztria közötti hagyományos jó viszony lehetõséget teremt a további szoros együttmûködésre hazánk csatlakozása után is. A két ország közötti kapcsolatok jó példájaként említette a regionális együttmûködést (ennek egyik kézzelfogható eredménye, hogy megváltozott a korábbi magyarellenes hangulat Burgenlandban) és az osztrák egyetemeken tanuló magyar fiatalok tandíjmentességét.

Dr. Gerhard H. Bauer, az Osztrák Európa-politika Társaság fõtitkára elõadásában kitért az uniós népszavazás elõkészítésére Ausztriában, melynek sikerében fontos szerepet vállaltak civil szervezetek is. Elmondta: felkészítési munkájuk során olyan csoportokkal is foglalkoztak, mint a taxisok, tûzoltók, a katolikus egyház vagy a fodrászok, hozzájárulva a minél többoldalúbb tájékoztatáshoz az uniós csatlakozásról. Fontos feladatuknak tartották azt is, hogy a belépést ellenzõkkel vitatkozzanak, és fellépjenek a rémhírekkel, a tévhitekkel szemben. Hangsúlyozta, hogy nem csak az egyes emberekre negatív következménnyel bíró gazdasági megfontolások okoztak feszültséget a társadalomban, hanem az osztrákok függetlenség iránt érzett büszkesége, melyet a csatlakozás értelemszerûen befolyásolt.

A változásokat jól mutatja, hogy folyamatosan nõ az osztrák közvéleményben az EU-tagságot támogatók aránya és ma már csak 14 százalék mondja, hogy az ország lépjen ki az EU-ból. Hozzátette: az osztrák-magyar kétoldalú kapcsolatok egyik konkrét eredménye és kifejezõdési formája, hogy a felvételüket kérõ országok közül Magyarország támogatottsága a legmagasabb (61 százalék ért vele egyet és csak 16 százalék ellenzi azt).

Christiana Weidel, a The World of NGOs osztrák civil ernyõszervezet igazgatója elmondta, hogy a nyugat-európai gyakorlathoz hasonlóan az osztrák civil szervezeteknek is jelentõs állami bevételük van (ez az éves összbevétel kb. 40-50 százaléka - Magyarországon ennek valamivel több mint a fele). Emellett az osztrák civilek egyre jobban felfedezik az Európai Unió különbözõ programjaiban rejlõ lehetõségeket és intenzíven pályáznak uniós forrásokhoz. Azonban az EU-tagság a civil szervezetek számára mindenekelõtt jobb, színvonalasabb tájékoztatást jelent, részvételt a konzultáció folyamatában, a döntések elõkészítésében. Csalóka és félrevezetõ lehet, ha csak az anyagi források területén bekövetkezõ változásokat vesszük figyelembe. Hozzátette: fontos fejlemény, hogy idõközben az Európai Unió is civilbarátabb let; nyitottabb és a korábbinál jobban kész az együttmûködésre.


A legutóbbi országgyûlés választást követõen a civil szervezetek helyzete jelentõsen megváltozott és egyre kisebb mértékben számíthattak állami bevételre. Az forrásokhoz.

A rendezvényen számos osztrák civil szervezet képviselõje is részt vett; velük a magyar résztvevõk konzultációt folytattak kétoldalú együttmûködési programokról. Osztrák civil szervezetek részt vesznek a CIVILIÁDA 2002-n.

További információ: Európa Ház, e-mail: civil@hu.inter.net


Az áprilisban meghirdetett Társadalmi Fórum az Európai Integrációért hálózatnak jelenleg 105 civil szervezet a tagja. Ha csatlakozni kíván, kérjük töltse ki a nyilatkozatot, melyet a www.europeanhouse.hu honlapon talál meg. A tagok többek között rendszeres tájékoztatást kapnak európai integrációs kérdésekrõl.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat