Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Előkészületben a cseh EU-elnökség
2008-11-12

2009. január 1-vel – Franciaország után – fél évre Csehország tölti be az EU elnöki tisztét.

Fontos időszak lesz ez a 27 tagállam életében és ez már világos volt a globális pénzügyi válság bekövetkezte előtt is: 2009 júniusában kerül sor majd az európai parlamenti választásokra, majd ezután alakul meg az új Európai Bizottság. 2009-ben lesz 20 éve, hogy leomlott a vasfüggöny és az EU eddigi legnagyobb bővítésének 5. évfordulója. „Európa korlátok nélkül” (Europe without Barriers) – szól a cseh elnökség mottója.  Azt a kívánságot fejezi ki, hogy fokozatosan háruljanak el az EU tagországai között még fennálló, elsősorban a belső piacot, az áruk, szolgáltatások, személyek és tőke szabad mozgását érintő korlátok.

 

A cseh elnökség ezen kívül négy nagy kiemelt témakört jelölt meg:

1) Fenntartható fejlődés és biztonságos energiapolitika

2) Költségvetés Európa jövőjéért: talán ez az a terület, ahol a legnagyobb változásokat szeretné elérni Csehország: álláspontjuk szerint új alapokra kellene helyezni az EU költségvetését, ennek legfontosabb eleme pedig a Közös Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata lenne. A cseh kormány szerint fokozatosan csökkenteni kellene a mezőgazdaság támogatására fordított EU-s forrásokat.

3) Európa, mint globális szereplő: Csehország hangsúlyosan szeretne foglalkozni a transzatlanti kapcsolatokkal (a cseh elnökség alatt kezdi meg elnöki periódusát a Barack Obama, az Egyesült Államok új elnöke), de a csehek szeretnék 2009 elején befejezni a tárgyalásokat Horvátországgal és terveik szerint egy nagyszabású, Nyugat-Balkánnal foglalkozó konferenciát is szerveznének.

4) Biztonságos és nyílt Európa: itt az igazságszolgáltatás és belügyek terén történő együttműködés erősítése, illetve a bevándorlással kapcsolatos helyzet rendezése lenne a cél.

 

A cseh elnökség szépséghibája, hogy Vaclav Klaus államelnököt legkevésbé sem sorolhatjuk az EU-t támogatók közé, az elemzők pedig nagyon szkeptikusak a Lisszaboni szerződés ügyében: a Csehországban kilátásba helyezett népszavazás valószínűleg elutasítaná az EU döntéshozatali reformját is tartalmazó dokumentum megerősítését.

 

A cseh elnökség hivatalos honlapja: http://www.eu2009.cz

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat