Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Újabb ír referendum?
2008-11-19

Az ír választópolgárok 2008 júniusában népszavazás keretében utasították el a Lisszaboni szerződés megerősítését. Azóta folyamatosan napirenden van a kérdés: sor kerül-e újabb népszavazásra, és ha igen, mikor?

Az Irish Times napilap a TNS közvélemény kutatóval közösen felmérést készített és úgy tűnik, a júniusi szavazás óta változott az írek véleménye: jelenleg megkérdezettek 43%-a szavazna igennel, 39%-a nemmel és 18% mondta azt, hogy nincs még véleménye. (júniusban 53,4 % szavazott nemmel és 46,6% igennel).

 

Micheál Martin külügyminiszter november 18-án úgy nyilatkozott, hogy „az elkövetkező hetekben” döntenek arról, megismétlik-e a népszavazást Írországban. Az ír kormány még korábban tett arra ígéretet, hogy a decemberi EU-csúcsra bemutatja javaslatát a helyzet megoldására.

 

A felmérésben azt kérdezték, hogyan válaszolnának, ha Írország megtarthatná katonai semleges státuszát, lenne ír biztos az Európai Bizottságban, valamint különleges megállapodás jönne létre adózási és az abortusszal kapcsolatos kérdésekben. Az ezektől való félelem volt a júniusi elutasítás legfőbb oka. 

 

A mostani felmérés megerősítette az Európai Bizottság kérésére korábban végrehajtott felmérések eredményét: az igennel és nemmel szavazók között éles társadalmi különbségek találhatóak: a legjobb anyagi körülmények között élők 57%-a szavazna igennel, 27%-a nemmel. A legrosszabb körülmények között élők közül viszont 47% nemmel szavazna és csak 29% támogatná a szerződés megerősítését. A felmérés azt mutatja, hogy a középosztály tagjai most valószínűleg igennel szavaznának (53%) és csak 33 százalékuk utasítaná el a dokumentumot. A mezőgazdasági termelők, farmerek 46-32 arányban igennel szavaznának.

 

Meglepő módon a szerződés megerősítését legkevésbé a nők és a fiatalok támogatják. A 18-24 éves korosztály tagjai közül csak 32% szavazna igennel (38%-uk viszont elutasítaná a szerződést) és ami az EU szempontjából a legaggasztóbb: 30%-uknak nincs véleménye, nem tudja, hogyan szavazna. Nem véletlen, hogy az írek szerint is a legnagyobb hangsúlyt a folyamatos tájékoztatásra kellene fektetni.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat