Hírek > Olvasóink kérték  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Négy magyar résztvevő a brüsszeli díjazottak között
27 millió euró az Európa a polgárokért programban
2008-11-20

2008. november14-én osztották ki Brüsszelben az Európa a polgárokért elnevezésű programhoz kapcsolódó Aranycsillag díjat, amely második éve az aktív európai polgári szerepvállalás elismerését szolgálja. A 12 díjazott projektben szerepel 4 magyar város is.

Magyarország kiemelkedően sikeres az „aktív európai részvételben”, amelynek keretében jelenleg is több alprogramra nyújthatnak be pályázatot az együttműködésre kész magyar városok, szervezetek.

 

A 2007-2013 közötti időszakra az Európai Bizottság által életre hívott Európa a polgárokért nevű program által támogatott legjobb projekteknek ítélték oda idén is az Aranycsillag díjat. Ezáltal hivatalosan is elismerték azokat a kezdeményezéseket, amelyek az aktív polgári szerepvállalás terén példát mutatnak együttműködésekből, hatékony munkamódszerekből és kézzelfogható eredményekből.

 

Az Európa a polgárokért program célja a polgárok bevonása Európa építésébe. A program 2008-ban - 27 millió eurós költségvetéssel - közel egymillió résztvevőt mozgósít, alkalmat adva arra, hogy az Európa különböző szegleteiből származó állampolgárok felfedezzék egymás kulturális különbségeit és hasonlóságait. Ezt az általános célkitűzést – 4 különböző alprogram keretében – egyre több magyar település helyezi át sikerrel a gyakorlatba: testvérvárosi projekt keretében már zajlott folklór fesztivál Zalaapátin, vagy nyelvi tábor a Velencei-tó partján. Magyar résztvevők vizsgálták az aktív állampolgárságot a menekültek, a nők és fiatalok szemszögéből; és szintén hazai projektként zajlott az Aktív európai emlékezet nevű alprogram részeként egy megemlékezés a kényszermunkatáborok áldozatairól.

 

A több mint 1200 csere során 2008-ban mintegy 4000 különböző európai város polgárai találkoznak és vitatják meg, hogyan hatnak életükre a közös európai értékek.

 

Az idei aranycsillagos projektek résztvevői az Unió 22 tagállamában élnek. Négy díjazott projektben is szerepeltek magyar résztvevők: fiatal újságírók csereprogramjában, nemzetközi kulturális műhelymunkákon és a koncentrációs táborokban lakók leszármazottainak szóló konferencián képviselték magukat magyar települések.

 

Magyarország az egyik legaktívabb országnak számít az Európa a polgárokért programban, amelynek hazai információs pontjaként a Tempus Közalapítvány szolgál.

 

Az európai polgári részvételt újabb aktuális pályázatok segítik: jelenleg testvérvárosi találkozók, testvérvárosi hálózatok témájában, valamint a civil szervezetek által kezdeményezett projektekre lehet pályázatokat benyújtani.

 

Bővebb információ a Tempus Közalapítvány (http://www.tka.hu >> Pályázatok >> Európa a polgárokért), valamint a pályázatokat kezelő Oktatási, Audiovizuális és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) honlapján (http://eacea.ec.europa.eu/citizenship/guide/documents/programme_guide_hu.pdf) érhető el.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat