Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Az európai digitális multimédiatár nem sokkal az indítás után összeomlott
2008-11-25

2008. november 20-án útnak indították Európa első digitális múzeumát, azonban a nem várt hatalmas érdeklődés miatt az internetes oldal rögtön másnap összeomlott.

Aki mostanában ellátogat a www.europeana.eu címre, a következő feliratot láthatja: „Az oldal sajnos jelenleg nem elérhető az előre nem látott túlterheltség miatt.”, valamint ígéreteket a hiba mihamarabbi kijavítására.

 

A gyűjtemény kb. 2 millió különböző multimédiás anyagot tartalmaz az Európai Unió országainak múzeumaiból, könyvtáraiból és levéltáraiból digitális formában. Noha ez a kontinens méretű digitális könyvtár az Uniós országok történetét, kultúráját és művészetét hivatott az érdeklődők elé tárni, a dokumentumok, képek és egyéb audiovizuális információk több mint felét Franciaország szolgáltatta a portál számára. Az itt található festmények, könyvek, újságok, naplók, filmek, stb. adatok szabadon felhasználhatóak – letölthetőek és másolhatóak – bárki számára, aki rendelkezik internet hozzáféréssel. A gyűjtemény az összes Európai Uniós ország nyelvén elérhető lesz, és a tervek szerint a tárolt tételek száma 2010-re akár 6 millióra nőhet.

 

Jelenleg azonban csak egy próbaoldal működik a http://dev.europeana.eu/ címen, mely ízelítőt ad az igazi Europeana működéséről egy rövid bemutató videó segítségével. A készítők nem számítottak a mintegy óránkénti 10 millió keresési találatra, melyet nem bírt el a rendszer. A szerver megerősítésén jelenleg is dolgoznak, a hírek szerint december közepére állítják helyre a digitális kultúrgyűjteményt.

 

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat