Hírek > Olvasóink kérték  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Megjelent a "Tanulás életen át (TÉT) Magyarországon" kötet
2008-11-25

Mi ma a tétje az egész életen át tartó tanulásnak Magyarországon? Erre keresi a választ a Magyar Tudományos Akadémia elnökének megbízásából létrehozott TéT Szakmai Bizottság frissen megjelenő tanulmánykötete.

Míg „a tanulás életen át” Európában egyetemes oktatáspolitikai és neveléstudományi paradigmává vált, addig ma Magyarországon ez a szemlélet még nem általánosan elterjedt. A kormány 2005-ben elfogadott stratégiájában az egész életen át tartó tanulást az ország versenyképessége javításának, a társadalmi szintű esélyteremtésnek nélkülözhetetlen és hatékony eszközeként értelmezi, de a gyakorlatban ezek az elvek csak korlátozottan érvényesülnek. A fő kérdés nálunk nem az, hogy az emberek hogyan, mikor és miért tanulnak, hanem az, hogy jelentős részük miért nem tanul?

 

A TéT Bizottság célja, hogy hozzájáruljon a tudástársadalom megerősödéséhez, elősegítve az ehhez nélkülözhetetlen folyamatos képzést, a tudáshoz való hozzáférést. A legfontosabb feladatok közé tartozik a tudással kapcsolatos értékítéletek megváltoztatása, az egyéni motivációk erősítése, a tanulási és tanítási kompetenciák fejlesztése és hatékonyabb tanulási lehetőségek biztosítása.

 

A szemléletváltáshoz kíván hozzájárulni jelen kötet is a maga eszközeivel. Az egész életen át tartó tanulásról való gondolkodás össztársadalmi kérdéseket vet fel, ennek megfelelően igen változatosak a tanulmányok témái: foglalkoznak többek között a szakmai közvéleménnyel, a tudáshoz való hozzáférésnek az esélyegyenlőség biztosításában betöltött szerepével, a felnőttkori tanulás sajátosságaival, a készségek fejlesztésével csakúgy, mint a TéT és a technológiai fejlődés összefüggéseivel.

 

A kötet szerzői: ÁDÁM GYÖRGY, BENEDEK ANDRÁS, CSOMA GYULA, KÁLMÁN ANIKÓ, KOLTAI DÉNES, LADA LÁSZLÓ, PIRÓTH ESZTER, SZ. TÓTH JÁNOS, VEDOVATTI ANILDÓ

 

A kötet ingyenes, megrendelhető a Tempus Közalapítványtól:

Tempus Közalapítvány

Horváth Katalin

E-mail: katalin.horvath@tpf.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat