Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Svájc csatlakozik a schengeni övezethez
2008-11-27

A tervek szerint december 12-én megszűnik a szárazföldi és vízi határok ellenőrzése a Svájci Államszövetség területén, majd 2009. március 29-én a légi közlekedésben is megtörténik az átállás.

Svájc 2004. október 26-án tárgyalt a schengeni egyezmény alkalmazásáról és továbbfejlesztéséről, majd a 2005-ös népszavazást követően 2006. március 20-án hagyta jóvá azt. A szerződés idén márciusban lépett hatályba, gyakorlati alkalmazásra azonban nem kerülhetett sor, amíg az Európai Unió megfelelőnek nem ítélte Svájc felkészültségét a schengeni tagságra. Az országnak eleget kellett tennie számos jogi elvárásnak, köztük a repterek standardizálásának.

 

A Svájci Államszövetség csatlakozását a schengeni övezethez a 2008. december 12-ei brüsszeli ülésén nyilvánítják hivatalossá, ez magával vonja a Schengeni Információs Rendszer (SIS) adatbázisához való hozzájárulást és az EU-s vízumpolitika alkalmazását.

 

A 27 tagállamból jelenleg 22 írta alá a megállapodást, eszerint a tagországok közül Bulgária, Ciprus, az Egyesült Királyság, Írország és Románia nem schengeni állam, míg a nem Uniós Norvégia és Izland részt vesznek az együttműködésben.

 

Forrás: euvonal

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat