Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Lisszaboni Szerződés: elhárult az akadály a cseh jóváhagyás előtt?
2008-11-26

A cseh alkotmánybíróság a mai napon kijelentette: a lisszaboni szerződés nem ellentétes Csehország alkotmányával, így a ratifikáció elől elgördült az utolsó akadály.

A szerződés megvizsgálását a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselői javasolták Václav Klaus, a hírhedten euroszkeptikus köztársasági elnök támogatásával, aki az ülésen nyíltan felszólította az alkotmánybíróságot: mondja ki, hogy a lisszaboni szerződés ellentétes a cseh jogrenddel. Alexandr Vondra, európai ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes azonban üdvözölte a szenátus, a kormány és az államfő érveinek meghallgatása után hozott ma reggeli döntést.

 

A Lisszaboni Szerződés tartalmában többek közt egységes jogi személyiséget teremt az Unió számára, rögzíti az EU célját és legfontosabb értékeit, valamint új alapvető szabályokat állít fel a fő szervek működésében: az Európai Tanács élén bevezeti az elnöki funkciót. A tény, hogy a szerződés januárban – Csehország soros elnöki tisztségének kezdetekor – még nem lép életbe kedvez az országnak, mivel nem kell osztozni az elnök hatáskörön.

 

Az alkotmánybíróság döntése után Klaus elnök kijelentette, csak akkor írja alá a szerződés elfogadását, ha Írországban az ujabb népszavazás is megerősíti azt.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat