Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Megegyezés született az EU 2009-es Költségvetés-tervezetét illetően
2008-11-26

Az Európai Tanács és az uniós országok parlamenti képviselői november 21-én tárgyaltak az EU 2009-es költségvetési tervezetéről és a körülbelül egymilliárd eurós „food facility” elnevezésű mezőgazdasági szubvencióról.

A kifizetések 116,1 milliárd eurót (több mint 30 billió forint) tesznek majd ki jövőre, amely enyhe növekedést jelent a 2008-as összeghez képest. A büdzsé legnagyobb részét a fenntartható növekedésre fordítják, mely igen nagy arányban magába foglalja a kohéziós politikát: 48,4 milliárd eurót (12,5 ezer milliárd forint) fordítanak erre a célra, ami szintén több mint a 2008-as kohéziós politikai alap. A két másik fő napirendi pont a versenyképesség és a természeti erőforrások megőrzése és kezelése, mely utóbbira összesen 57,5 milliárd eurót (15 ezer milliárd forint) költenek a jövő évben.

 

Az egyik leginkább kérdéses napirendi pont is eldöntésre került, miszerint az egymilliárd eurós mezőgazdasági és élelmiszeripari támogatásra megtalálták a szükséges forrásokat. A pénzből az EU a legszegényebb, élelmiszerhiánytól leginkább szenvedő országokat kívánja segíteni. A zömmel afrikai országoknak főleg vetőmag és műtrágya formájában juttatják el a támogatást.

 

2009 végleges költségvetését az Európai Parlament decemberben fogadja majd el plenáris ülésén.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat