Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EuroMed civil fórum
2008-12-02

Az október 31 - november 2-a között Marseillesben megrendezett fórum a mediterrán térség civil társadalmát hozta össze a régió jövőjét illető tanácskozás érdekében. Az eseményen megszületett a novemberi EuroMed Minisztériumi Konferenciára irányuló konkrét javaslatokat tartalmazó zárónyilatkozat is.

A „Mozgás és Együttélés az EuroMed területén” elnevezésű dokumentum ismét megerősítette a megfelelően működő civil társadalom és a békés együttműködés fontosságát, mely a résztvevők szerint stabilitás és a demokrácia nélkülözhetetlen eleme. A nyilatkozat hangsúlyozza a migráció előnyeit is, az EU és a tagállamok gondolkodásmódját oly gyakran jellemző „európai erőd” szemléletet negatív példaként említve.

 

A közlemény nyolc ajánlással zárul az euro-mediterrán civil társulás közössége számára. Ezek az ajánlások véget vetnének a rövid tartózkodást jóváhagyó vízumoknak, valamint az emberi jogok tiszteletben tartása jegyében az összes idevágó nemzetközi egyezmény ratifikálását kívánják. Ezen kívül egy 2009-es konferenciát is javasolnak olyan ügyek tárgyalásában, mint az oktatás, a nemi egyenlőség, és egyes környezetvédelmi kérdések.

 

A nyilatkozat kéri továbbá a migráció kérdésének beiktatását a régió gazdasági tervezetébe, valamint a vezetők hozzájárulását ahhoz, hogy a civil társadalom és a független és alternatív média lényeges szerephez juthasson a térségben.

 

További információ:

http://www.euromedplatform.org

http://www.euromedrights.net

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat