Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Az Európai Bizottság növekedési folyamata és stratégája
2008-12-02

2008. november 5-én a Bizottság elfogadta jövő évi munkatervét, mely magába foglalja az Unió bővítési politikáját és egy összesítést a tagjelöltek és potenciális tagjelöltek 2008-as fejlődéséről. Ezek az országok Horvátország, Macedónia, Törökország, Albánia, Bosznia Hercegovina, Montenegró, Szerbia és Koszovó.

A dokumentum ugyanazon a napon jelent meg, amikor a Bizottság általában értékeli a jelöltek eredményeit. Horvátországban, Macedóniában és Törökországban a vizsgálat fő tárgyai a fejlesztési politika és humanitárius segélyek voltak. A jelentés szerint Horvátország esetében mutatkozik némi fejlődés ezeken a területeken. 2007-ben a horvát külügyminisztériumban új osztályt alakítottak ki a fejlesztési együttműködésre. A javaslatok szerint a kormánynak a szükséges jogi kereteket is erősítenie kellene a folyamat élénkítése érdekében. Összességében a fenti ügyekben tett előkészületek elégségesnek bizonyulnak, azonban az EU külkapcsolataira vonatkozó dokumentuma kimondja, hogy további erőfeszítések szükségesek az említett területeken.

 

A Macedóniáról készült jelentés nem számol be fejlődésről sem a fejlesztési politika, sem a humanitárius segélyek ügyében. A Bizottság azt a következtetést vonta le, hogy az ország intézményi kapacitása nem megfelelő az említett területeken.

 

Törökországban felmutatható némi haladás az ügyben: az ország 602 millió dollárt (125 milliárd forintot) fordított a fejlesztésekre 2007-ben. A Bizottság kielégítőnek ítélte Törökország helyzetét.

 

További informácó: http://ec.europa.eu/enlargement/press_corner/key-documents/reports_nov_2008_en.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat