Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Eurobarométer a 2009-es európai parlamenti választásokról
2008-12-02

2009. június 4-7. között kerül sor a következő európai parlamenti választásokra. A nemrég publikált Eurobarométer célja az volt, hogy feltérképezze mennyire általános az érdeklődés az európai parlamenti választások iránt. A felmérők érdeklődtek a szavazási kedvről, a szavazási szempontokról, és a szavazók által kedvelt kampányokról.

Mind a 27 tagállamban készültek személyes interjúk, melyeket később összehasonlítottak, hogy lássák, a viselkedések és trendek változtak-e az utóbbi időben. A felmérés célja volt felderíteni, hogy a 2009-es választások valóban egy egységes Európában történnek majd, vagy csak 27 nemzeti választásról beszélhetünk.

 

Az elemzések összehasonlítják a választások előtt 18 hónappal mért eredményeket a választásokat egy évvel megelőző számokkal. Megállapítható, hogy a választás dátumhoz közeledve a figyelem egyre inkább a jeles esemény felé fordult. Azonban ez csak 16%-ot jelent a régebben mért 10%-kal ellentétben, mely adatok is bizonyítják, hogy az európai állampolgárok nem igazán érdeklődnek még a választások iránt. Ez az eredmény nem oszlik meg a régi és új tagállamok tekintetében. Legtöbben Luxemburgban (43%) és Szlovákiában (42%) tudták, hogy a parlamenti választásokat jövőre tartják, míg Bulgáriában mindössze 8%, Finnországban és Nagy-Britanniában pedig csak a megkérdezettek 3%-a tudta megnevezni a választások évét.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy számos új tagországban az abszolút többség nem érdeklődik az európai választások iránt. A barométer kimutatta, hogy azokban az országokban, melyek rendelkeznek európai politikai múlttal, vagyis régebben tagjai az EU-nak, az európai szempontok bizonyos kérdésekben megelőzik a nemzeti szempontokat. Az új tagállamokban, ahol az egységes európai politika még relatív új fogalomnak számít, azonban inkább saját országukat tartják szem előtt a szavazók.

 

A kampánypontok tekintetében a legtöbb európai polgár a gazdaságot szeretné fókuszban látni, másodsorban a globális és biztonsági kérdésekre fektetnék a hangsúlyt, és végül azokra az ügyekre, melyek szoros kapcsolatban vannak az Unióval. Az egyetlen pont, melyben különbözik a régi és új tagországok véleménye, a mezőgazdaság. A régi tagállamok állampolgárai ragaszkodnának a jelenlegi rendszer fenntartásához, mely jóval magasabb támogatást biztosít az ott termelőknek.

 

A felmérés igazolta, hogy a 2009-es európai parlamenti választások két legnagyobb kihívása az európai állampolgárok informálása az Európai Parlament szerepéről, és hogy a jelöltek praktikus megoldásokat kínáljanak a gazdasági válság megoldására.

 

További információ: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_299_hu_hu.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat