Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Hu Csia kapta idén a Szaharov-díjat
2009-01-06

A Szaharov-díjat az Európai Parlament olyan magánszemélyeknek vagy szervezeteknek ítéli oda évente, akik, vagy amelyek elkötelezetten működnek az emberi jogok védelmében. Idén Hu Csia, kínai ellenzéki aktivista nyerte el a kitüntetést.

Az Európai Parlament 1988 óta választja minden évben az Andrej Szaharov, orosz fizikusról és emberi jogi aktivistáról elnevezett díjra érdemes személyt vagy szervezetet. Az ünnepélyes díjátadóra általában december 10-e körül kerül sor (1948-ban ezen a napon írták alá az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát) a strasbourgi parlamenti ülésen. Az Európa Parlament ezzel a kitüntetéssel szót ad az elnyomottaknak, fellép az emberi jogokat megsértő kormányok ellen, ugyanakkor támogatja az ügyért harcolókat, védelmezi a demokráciát: így szorgalmazza az emberi jogok tiszteletét nemcsak Európában, de az egész világon.
 
Az idei díjazott, Hu Csia nem tudott megjelenni az átadón, mivel Kínában politikai fogolyként raboskodik gondolatai internetes publikálásáért. Helyette a szintén háziőrizetben tartózkodó felesége, Ceng Csin-jan szólt webkamerán keresztül a képviselőkhöz. Elmondta, hogy férje kezdetben AIDS tanácsadással és környezetvédelemmel foglalkozott, majd amikor az állam megtagadta Csiától a szabad mozgást, a férfi otthonról kezdett cikkeket publikálni és jelentéseket írni. 

 
Hu Csia a díjjal járó 50 ezer euróból egy az emberi jogi aktivisták családját támogató hálózatot kíván létrehozni, valamint kettőzött erővel készül folytatni eddigi munkásságát egy nyitottabb Kína jövőjének érdekében.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat