Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A horvát-szlovén konfliktus akadályozhatja Horvátország EU-csatlakozását?
2009-01-08

A 2008 december végi, Horvátország csatlakozásáról szóló kormányközi konferencián a tagállamok mindössze négy, az ország ügyében tárgyalt fejezetet zártak le.

A Bizottság és a francia elnökség tíz másik fejezet megnyitásáról tárgyalt, azonban Szlovénia vétójának köszönhetően csak egyet nyitottak meg a személyek és áruk szabad mozgásával kapcsolatban. Az ellenséges hangulat oka egy régóta tartó határvita.

 

A két ország konfliktusa 1991-ben kezdődött, függetlenségük kivívásakor, s azóta sem jutottak megegyezésre egy 600 kilométeres határszakaszról. A vita magját a Pirani-öböl felosztása képezi: Horvátország középen húzná meg a határt, míg Szlovénia nagyobb részt követel a térségből.

 

A szlovénok egy része egyre ellenségesebb a csatlakozni kívánó Horvátországgal szemben: sokan még a horvát árukat is bojkottálják. Ivo Sanader horvát miniszterelnök felháborodását fejezte ki a vita miatti szlovén vétóval kapcsolatban, de ígérete szerint nem próbál megoldást találni a vitatott terület felosztására az Uniónak benyújtott dokumentumokban.

 

Borut Pahor szlovén miniszterelnök szerint, ha nem rendezik a határvitát, bármi megtörténhet. Ez a fenyegetés pedig veszélybe is sodorhatja a 2010-re tervezett horvát EU-csatlakozást.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat