Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Az európai polgárok támogatják a kutatást és fejlesztést
2009-01-09

Egy nemrégiben végzett felmérés kimutatta, hogy az európai polgárok barátjukként tekintenek a tudományra, üdvözlik és támogatják a különböző EU-s kutatásokat és fejlesztéseket.

A 27 tagállamban végzett kvalitatív analízis során különböző szociális csoportokat reprezentáló 17 és 60 év közötti nőket és férfiakat kérdeztek meg. A válaszadók reakciója megerősítette a tényt, miszerint az EU átlagpolgár pozitívan áll a témához, elismeréssel és megbecsüléssel tekint a kutatók munkájára és a tudományos kutatásokat szoros kapcsolatba hozza Európa fejlődésével.

 

A megkérdezettek leginkább a társadalmat közvetlenül érintő tudományos kérdéseket kísérik figyelemmel, úgy, mint az egészségügyi, környezetvédelmi és energiaügyi kutatásokat.

 

Akadnak azonban a tudománynak olyan területei, melyek iránt fenntartással viseltetnek a civilek. Leginkább a génmanipuláció kelt negatív felhangot az európai társadalomban, de tartanak a környezetszennyezéstől, valamint a nukleáris és kémiai fegyverkezés fejlesztésétől és az ezekkel való visszaélésektől.

 

A megkérdezettek azt is elmondták, hogy véleményük szerint saját országuk nem túl hatékony a tudományos kutatás területén. Ennek okai az alacsony kutatási költségvetés, a koordináció és szervezettség, valamint a politikai érdekeltség hiánya lehetnek. Ez különösen Kelet-Európára igaz, ahol nem ritka az úgynevezett brain drain („agyleszívás”) jelenség.

 

A válaszadók többsége egyetért abban, hogy mind országukra, mind az Európai Unióra nézve szükség van a tudományos kutatás előtérbe helyezésére és nagyobb mértékű koordinálására, valamint az emberi és pénzügy erőforrások egyesítésére, hogy egy fejlettebb, versenyképesebb Európát alakíthassunk ki.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat