Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Cseh Elnökség - Botrányos művészi alkotás az Európai Bizottság brüsszeli székházának bejáratánál
2009-01-20

Az Európai Bizottság brüsszeli székházában kifüggesztett installáció nemzeti sztereotípiákat ábrázol - így például Magyarországot szalámi- és dinnye-országként mutatja be.

Az alkotást egy cseh művész készítette országunkat a dinnyék és szalámik hazájaként aposztrofálva. A képen a szomszédos Románia egy Dracula-szórakoztatópark, Németország pedig egy olyan autópálya úthálózat, amelyik a kritikusok szerint egy elnyúlt horogkeresztet formáz. A vitaindítónak szánt szobor darabjai a készítők szándéka szerint nemzeti előítéleteket ábrázol.

 

A cseh miniszterelnök sajtótájékoztatójában megfogalmazta, hogy Európának tudnia kéne nevetni önmagán, azonban Szlovákia és Bulgária tiltakozása nyomán Csehország bocsánatot kért a kiállítás miatt. Utóbbi két országot a művész magyar nemzeti színű szalaggal átkötött szalámiként és a guggolós WC hazájaként jelenítette meg.

 

David Černy cseh képzőművész 50 ezer eurós díjat kapott az alkotás elkészítéséért, melyből a 27 tagállam egy-egy művészét kellett volna társ-alkotónak megnyernie, azonban Černy egyedül készítette el a szobrot. A művész vállalta a csalást és visszafizeti a pénzt.

 

Az alkotás egyelőre a helyén marad, az Európai Bizottság brüsszeli székházának bejáratánál.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat