Hírek > Hírek külföldről  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Egyre több eurót hamisítanak – az Európai Központi Bank óvatosságra int!
2009-01-26

2008. első felében összesen 345.000 bankjegyet vontak ki a forgalomból Európában; ez 13%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

A forgalomban lévő bankjegyek számának emelkedése magával vonzotta a hamis pénzek számának növekedését is, azonban az összes forgalomban lévő eurós bankjegyhez képest (összesen 12 milliárd darab) a nem eredeti bankjegyek száma még mindig igen csekély. A felmérések azt mutatják, hogy az elmúlt években a leginkább hamisított bankjegy az 50 eurós, azonban 2008-ban a legtöbb felfedezett hamis bankjegy 20 eurós volt. A nem eredeti euró legtöbbjét az eurózónában találták, mindössze 1% származott más országokból.

 

Az állampolgárok megbízhatnak az európai bankjegyekben, mindazonáltal az Európai Központi Bank és az Euró Rendszer 16 nemzeti képviseleti bankja is óvatosságra inti a lakosságot, a kapott bankjegyek megvizsgálására szólítja fel őket. Az Euró Rendszer intézményei teljeskörűen tájékoztatják a lakosságot a hamis bankjegyek felismerésének módjáról. Az ajánlás szerint vizsgáljuk a bankjegy tapintását, a dombornyomást, majd a pénzt a fény felé tartva vegyük szemügyre a vízjelet, a biztonsági szálat, és az átnéző jelet. Ezután mozgassuk meg a bankjegyet, hogy megbizonyosodjunk a hologram valódiságáról. Ha bármilyen gyanú felmerül az eurós eredetiségét illetően, hasonlítsuk össze egy olyan bankjeggyel, melyről biztosan tudjuk, hogy valódi. Amennyiben hamis eurós bankjeggyel van dolgunk, minél előbb lépjünk kapcsolatba a rendőrséggel, vagy amennyiben lehetséges, a Központi Bankkal.

 

Az Európai Központi Bank honlapja: http://www.ecb.eu/home/html/index.en.html

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat