Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Az Európai Bizottság küzdelmet folytat a hordozható zenelejátszók káros hatásai ellen
2009-01-26

Az Európai Bizottság január 27-én Brüsszelben konferenciát szervez Meglena Kuneva fogyasztási biztos vezetésével a hordozható zenelejátszók káros hatásainak csökkentésének lehetőségeiről.

Egy októberben végzett tudományos kutatás során felfedezték, hogy a manapság igen népszerű mp3 lejátszók és egyéb hordozható zenei berendezések káros hatással lehetnek hallásunkra. Az eredmények szerint, ha öt éven keresztül füldugóval átlag napi 1 órán magas hangerőn hallgatunk zenét, az a zenekedvelők 5-10%-ánál tartós hallásromlást okozhat.

 

Ma kb. 50-100 millió ember rendszeresen használ ilyen készülékeket az Európai Unióban, és még többen vannak kitéve a magas hangerőre állított mobiltelefonok veszélyeinek.

 

A jelenleg hatályban lévő előírás 100dB-re limitálja a készülékek maximális zajszintjét, azonban a Bizottság új intézkedéseket helyez kilátásba az ügyben. A január 27-i konferenciára számos gyártó és szakértő kapott meghívást, hogy az új biztonsági előírásokat a Bizottsággal közösen dolgozzák ki a fogyasztók védelme érdekében.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat