Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Kalapot emeltek Antall József emléke előtt az Európai Parlamentben
2009-02-02

A január 29-én Brüsszelben megrendezett konferencián Magyarország volt miniszterelnöke nagyságának állítottak emléket. Az ünnepségen több neves európai politikus is felszólalt.

Az esemény a Batthyány Lajos Alapítvány és az Európai Néppárt – Európai Demokraták Képviselőcsoportjának Magyar Delegációjának közreműködésével került megrendezésre az Európai Parlament Antall Józsefről elnevezett, idén megnyitott épületszárnyában.

 

A felszólalók – többek közt Hans-Gert Pöttering, EP elnök és Mádl Ferenc, volt köztársasági elnök – kiemelték a volt magyar államfő elkötelezett európaiságát, a rendszerváltásban játszott történelmi szerepét, és kiemelkedő magyar államférfiságát.

 

Hangsúly került arra is, hogy Antall József már akkor is egy egységes szabad Európa felé kormányozta hazánkat, amikor ez a jövőkép még elérhetetlennek tűnt, első demokratikusan megválasztott miniszterelnökként végzett munkássága nyomán pedig az európai magyar történelem egyik kiemelkedő alakjává lépett elő.  Előkészítette az ország csatlakozását a mai Európai Unióhoz és aktív szerepe volt Magyarország rendszerváltás utáni átalakulásában, az új alkotmányos rend kialakításában is.

 

Politikai tevékenységét összegezve aláhúzásra került a Varsói Szerződés feloszlatása, a visegrádi együttműködés elindítása, a kisebbségi ügyekben végzett munkássága és az, hogy Magyarország visszatérhetett az európai nemzetek közösségébe.

 

A konferencia megerősítette, hogy Antall József halála után 15 évvel is a XX. század egyik kiemelkedő magyar és európai politikusa, és történelem-alakító munkájának fontossága nemzetközi szinten is elismerésre méltó.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat