Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Európai Állampolgári Konzultációk Európa jövőjéről - 2009
2009-02-03

Az Európai Állampolgári Konzultáció a jövő Európájáról szóló páneurópai párbeszéd keretében – teret ad az állampolgároknak arra, hogy hallassák hangjukat a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság megoldásairól szóló vitában.A 2009-es konzultáció minden európai állampolgár számára lehetőséget biztosít az EU gazdasági és szociális jövőjének kialakításáról szóló vitában való részvételre. Az eszmecseréhez az állampolgárok a nemzeti honlapok online fórumain csatlakozhatnak. A magyar honlap az alábbi címen elérhető: www.europai-allampolgari-konzultacio.eu.

A honlap elindítása annak a folyamatnak az első lépése, mely 2009 májusában az Európai Állampolgárok Csúcstalálkozóján teljesedik ki.

A nemzeti honlapok lehetőséget nyújtanak mindenkinek arra, hogy véleményüket megosszák ezekről a problémákról, és javaslataikkal segítsék a hazai és EU-s döntéshozókat. A vélemények jövő márciusban a 27 EU tagállamban megrendezett konzultáción kerülnek megvitatásra, közel 1500 –reprezentatív mintából kiválasztott – állampolgár részvételével. A tanácskozások eredményeit májusban, az Európai Állampolgári Csúcstalálkozón adják át a döntéshozóknak.

 

A 2009-es konzultáció az Európai Bizottság társfinanszírozásával, a „Debate Europe” program keretében valósul meg. Ahogy Margot Wallström, a Bizottság alelnöke beszédében megfogalmazta: “Ez a projekt az állampolgári részvétel új modelljét teremti meg azáltal, hogy mind nemzeti és európai szinten, valamint online és offline módon is lehetővé teszi a konzultációt.”

 

Az Európai Állampolgári Konzultációt egy több mint 40 európai partnerszervezetből álló konzorcium működteti a King Baudouin Alapítvány irányításával és társfinanszírozásával. A program további támogatói: a Compagnia di San Paolo és a Robert Bosch Alapítvány, valamint nemzeti szintű támogatók.

 

A vitához a következő honlapon bárki hozzászólhat:

http://www.europai-allampolgari-konzultacio.eu

 

Emellett csatlakozhat a „European Citizens’ Consultation 2009” nevű Facebook csoporthoz is.

 

További információ:

Sebhelyi Viktória

Partners Hungary Alapítvány

E-mail: sebhelyiv@partnershungary.hu

Telefon: (1) 438-5260

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat