Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Mit gondolnak az európaiak Európáról?
2009-04-14

Az Eurobarometer a 2009 júniusi európai parlamenti választások előtt felmérést készített, amiből kiderült, hogy a 27 tagállam megkérdezett állampolgárainak összesen 26%-a tudta megmondani, hogy idén lesznek az európai parlamenti választások, 7% szerint valamikor máskor, 67% pedig egyáltalán nem tudta, hogy mikor. A megkérdezettek 15%-a válaszolta azt, hogy biztosan nem megy el szavazni, 28%-a pedig biztosra ígérte részvételét.

Az alkalmat kihasználva az európai állampolgársággal kapcsolatban is tettek fel kérdéseket, amiből az derült ki, hogy az európaiak akkor éreznék igazán európainak magukat, ha lenne közös (európai), összehangolt szociális rendszer (39%), az EU egységesen lépne fel a természeti katasztrófák esetében (24%) és ha lehetőség lenne az EU elnökének közvetlen megválasztására (20%).
 
A 27 tagúvá bővült EU-ban a megkérdezettek 56%-a mondta azt, hogy szerinte túl gyorsan bővült a szervezet, de nagy többségük (72%) úgy gondolja, hogy több dolog köt össze minket Európában, mint ami elválaszt.
 
Ami viszont júniusi európai parlamenti választások előtt elgondolkodtató, az az, hogy míg európai átlagban a válaszadók 53%-a gondolja úgy, hogy országa számára az EU-tagság "jó dolog", Magyarországon összesen 21% van ugyanerről meggyőződve. Ezzel Lettországgal és Ausztriával mi vagyunk a sereghajtók, még a híresen euroszkeptikus brittek is "lelkesebbek" a maguk 30%-val.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat