Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Civilek európai napja Brüsszelben
2009-04-17

A közelgő európai parlamenti választások (Magyarországon 2009. június 7.) szemmel láthatóan megmozgatták a civileket is. Ennek jegyében adott otthont az európai szervezett civil társadalom "szócsöveként" működő Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) 2009. április 14-én egy olyan reprezentatív tanácskozásnak, melynek célja az európai parlamenti választások kérdéskörének megvitatása volt a részvételi demokrácia és a civil párbeszéd szemszögéből.

Hogy mennyire élénkítően hat egy közelgő választás a képviselői magatartásra, azt jól mutatja a magas szintű és népes európai parlamenti képviselet. A különböző politikai irányzat színeiben fellépő 7 képviselő meglepő egységet mutatott annak hangsúlyozásában, hogy az EP "alapkövének" számító képviseleti demokrácia elve mellett figyelmen kívül nem hagyható tényező a részvételi demokrácia. Ennek egyik meghatározó eleme a civil szervezetek széles köre.

 

A vita két figyelemreméltó eleme:

 

1) a tervek szerint még idén elfogadásra kerülő Lisszaboni Szerződés gondolatébresztő új lehetőséget teremt számunkra azzal, hogy 1 millió uniós állampolgár törvényhozást kezdeményezhet. Az ördög persze a részletekben rejtezik: a burjánzó kérdésekre a német Sylvia-Yvonne Kaufmann EP jelentéstevő által jegyzett dokumentum (várhatóan májusban fogadják el) igyekszik választ adni.

 

2) A különböző európai civil platformok egymással versengve hoztak nyilvánosságra felhívásokat, nyilatkozatokat, állásfoglalásokat az EP választások ügyében. A tanácskozáson résztvevők ezeket tanulmányozva ismét meggyőződhettek a civilek találékonyságáról (mi mindent lehet kérni egy új összetételű Európai Parlamenttől), de azt is nyugtázhatták, hogy mindenki fontosnak tartja a szavazáson való részvételt. Hogy hol vagyunk mi magyarok ebben a forgatagban, arra többek között a Civiliáda 2009-en is közösen igyekszük választ keresni (és reményeink szerint találni).

 

További információ:

 

A Kaufmann-jelentés (angolul): http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A6-2009-0043+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat