Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

72. EUROBAROMÉTER JELENTÉS
2010-02-01

Az Eurobarométer 1973 óta teszi fel féléves rendszerességgel az Európai Unióval kapcsolatos kérdéseit az állampolgároknak, ezzel az egyik legjelentősebb és legnagyobb adatbázissal rendelkező közvélemény-kutatásnak számít. A 72. számú jelentés a 2009 őszén felvett adatokat tartalmazza, az eredményeket 2010. január 28-án mutatták be az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete rendezésében.

A mostani magyar válaszok a korábbi hasonló közvélemény-kutatások eredményeivel összhangban alapvetően kedvezőtlenebbül ítélik meg saját helyzetüket. Így például az élettel való elégedettséget firtató kérdésre a magyarok 42%-a válaszolt pozitívan, ezzel Bulgáriát (38%) megelőzve utolsó előttiek vagyunk a listán, messze lemaradva az EU-átlag (78%) és az éllovas hármas Dánia (98%), Luxemburg (96%) és Svédország (96%) mögött. Ebben a kérdésben a 2004 óta csatlakozott államok közül csak Szlovénia (86%), Csehország (82%) és Ciprus (81%) van az EU-átlag fölött.

Az előző felmérésekhez képest kismértékben nőtt azok aránya, akik úgy vélekednek, hogy hazánk EU-tagsága jó dolog (34%). Ez a mutató 2008 őszén volt a legalacsonyabb (31%) és csak EU-csatlakozásunk előtt volt 50%-nál magasabb (2003 őszén 56%). Azóta az EU-tagság kedvező megítélése folyamatosan csökkent, illetve stagnált és 2007 tavaszán volt az a forduló, amikor a kérdésre pozitívan válaszolók aránya átfordult és a legnagyobb halmaz azoké lett, akik szerint az EU-tagság "se nem jó, se nem rossz dolog".

A gazdaság válság miatt a kutatás külön is foglalkozott a kedvezőtlen gazdasági folyamatokat érintő intézkedésekről. Itt jelentős értékeltérés van a magyar és az EU-átlag között. A válaszok között a magyarok a munkanélküliek támogatását tartja a legfontosabbnak (31%), ezután jön a legszegényebbek támogatása. Ezzel ellentétben az EU-átlag jóval nagyobb mértékben a kis- és középvállalatok támogatásában (37%) és az oktatás/képzés/kutatásba való beruházásban (28%) látnák a válságból kivezető utat. Ez utóbbi megítélésében a legnagyobb az eltérés a magyar (17%) és az európai vélemény (28%) között, amiből a társadalmak eltérő értékszemléletét is ki lehet olvasni.

A jelentés az interneten:
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb72/eb72_hu_hu_nat.pdf

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat