Hírek > Beszédes statisztika  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ UNIÓ ÁLLAMPOLGÁRAI A BŐVÍTÉS MELLETT
2002-04-25

Az Eurobarometer 56. beszámolója szerint (a felmérést 2001 október-november között készítették) a 15 EU tagország állampolgárai a jelenleginél gyorsabb bővítési ütem mellett vannak. A rendszeresen (1986 óta) feltett, azonos tartalmú kérdésre (Ön szerint mekkora a Európai Unió bővítésének üteme? ill. Ehhez képest milyen ütem lenne az ideális?) hetes skálán kell megjelölni a választ.

Az első kérdésre adott válaszok történelmi magasságba emelték a bővítés érzékelt ütemét (4,1 pont) azzal, hogy ez így sem éri el a kívánt ütem mértékét (4,8 pont) a 15-ök állampolgárai szerint.

Semmi okunk azonban feltételezni, hogy ezzel az egy statisztikai adattal megoldottnak tekinthető a tagországok közvéleményének felkészítése a bővítésre (amire egyébként egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a brüsszeli uniós intézmények) annál is inkább, mivel az elemzésben a beszámoló következő táblázata a különböző kérdések fontosságát elemzi az EU-ban. (Itt arra a kérdésre kellett válaszolni a megkérdezetteknek, hogy mely kérdéseket kell(ene) az Európai Uniónak prioritással kezelnie). A béke és biztonság, a munkanélküliség csökkentése, a szervezett bűnözés és kábítószer elleni fellépés, a szegénység elleni küzdelem vezeti a skálát; a bővítés kérdése a sokadik helyre szorult és a megkérdezettek csaknem 60 százaléka szerint nem kell prioritással kezelni (szemben a 30 százalék igennel).

Az értékelés alapján összességében az uniós állampolgárok (átlagosan) az Unió bővítési folyamatának gyorsítása mellett vannak.

A jelentés letölthető a http://europa.eu.int/comm/public_opinion/archives/eb/eb56/eb56_en.htm oldalról.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
Európai Alkotmány
Nemzeti Fejlesztési Terv
"Civil Igen Európára!"
Társadalmi Fórum az Európai Integrációért
EU-s képzési program
Nemzeti Civil Alapprogram
Civiliáda
EU2011
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat