Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

PÁRBESZÉDBEN AZ ÁLLAMPOLGÁROKKAL
Az EU-ban
2010-09-22

Az állampolgárok bevonása a döntésekbe folyamatosan napirenden van az Európai Unióban. A 2009 decemberében életbe lépett Lisszaboni Szerződés erősíti az állampolgári részvételt. A kérdésről 2010. szeptember 14-én tartottak konferenciát Brüsszelben.

Az Európai Unióban rendszeresen szerveznek konzultációkat európai közpolitikai, és az európai szinten tárgyalt kérdésekről. Ezek egyrészt erősítik az állampolgári részvételt a döntéshozatalban, másrészt a konzultációk során felmerült vélemények és hozzászólások segítik az európai intézmények munkáját a döntéselőkészítésben. A konzultáció több formája ismert és bevett gyakorlat az Európai Unióban. A különböző nyílt véleményezési folyamatokban természetesen a magyarok is részt vesznek/vehetnek. Az Európa Ház számos alkalommal szervezett közös civil véleményt, például a Duna-stratégiáról (lásd: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1784) vagy az Európai polgári kezdeményezésről (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1729).

A szeptember 14-i konferencia azt az összeurópai konzultációsorozatot ismertette, amelyet 2006 óta szervezett minden tagországban a volt belga király nevét viselő King Baudouin Alapítvány. A konferencián Viviane Reding, az Európai Bizottság kommunikációért felelős alelnöke kifejtette: a különböző európai szintű politikák elsődleges kedvezményezettjei az állampolgárok kell, hogy legyenek, végül is róluk szól (kellene szóljon) az egész Európai Unió. Ezt a törekvést fejezi ki többek között a Lisszaboni Szerződés 11. cikke (ez tartalmazza többek között az egymillió aláírást igénylő európai polgári kezdeményezés intézményét). Reding hozzátette: az is fontos szempont, hogy az állampolgárok kapjanak visszajelzést arról, hogy tartalmi hozzájárulásuk egy-egy kérdésben milyen eredménnyel járt.

Az ilyen konzultációk lényege éppen az lenne, hogy érdemi módon csatornázzanak be érdemi véleményeket a döntéshozatalba. Ebben van fejlődési lehetőség, ugyanis a rendezvényen ismertetett konzultációsorozat elsődleges célja nem egy-egy konkrét ügybe való beleszólás, hanem az állampolgárokkal folytatott eu-intézményi párbeszéd egyik lehetséges keretének próbája volt. A konferencián elhangzott vélemények azt sugallják, hogy a továbblépést ennek a párbeszédnek az intézményesítése jelentheti. Nem tűnik egyszerű feladatnak.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat