Hírek > EU2011  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HÁTTÉRANYAGBÓL NINCS HIÁNY
2010-09-22

Több éve zajlik különböző szinteken a felkészülés a jövő év január 1-én kezdődő magyar EU-elnökségre. Európai kérdésekkel foglalkozó kutatóintézetek 2007-ben kezdtek együttműködésbe. Munkájuk gyümölcse hat angol nyelvű könyv, az utolsó hármat 2010. szeptember 22-én mutatták be Budapesten.

A kormányzati felkészülés mellett komoly erőfeszítéseket tesznek a nem kormányzati szereplők is annak érdekében, hogy sikeres legyen a magyar EU-elnökségi félév 2011 első hat hónapjában. Ez nem csak a civil szervezetekre vonatkozik, akiknek munkáját a 2008 őszén megalakult és az Európa Ház által koordinált EU2011 Civil Munkabizottság fogja össze (http://www.eucivil2011.hu). A különböző magyar és európai kutatóintézetek nemzetközi együttműködésben próbálnak hozzájárulni a spanyol-belga-magyar trió elnökség munkájához.

Vértes András, az európai együttműködési projekt egyik magyar tagja, a GKI Gazdaságkutató Zrt elnöke tájékoztatójában elmondta: a folyamat még 2007-ben kezdődött. A Miniszterelnöki Hivatal megbízásából és a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával Lillafüreden, majd több helyszínen és változatos témákban tartottak konferenciákat többek között – a trió elnökségi felállásnak megfelelően - spanyol és belga szakértőkkel. Az együttműködés 2008-ban megjelent első kötete a csoportos (trió) elnökség új intézményére koncentrált (címe: The prospect of the EU team presidencies: Integrative balancing in the new member states). A második kötet már a Lisszaboni Szerződés nézőpontjából elemezte a bővítés és mélyebb integráció lehetőségeit (New perspectives for the EU team presidencies: New members, new candidates and new neighbours, 2008). A harmadik kötet pedig a gazdasági válság hatásait vizsgálta (The global crisis and the EU responses: The perspectives of the Spanish-Belgian-Hungarian team presidency, 2009).

2010-ben a munka tovább folytatódott. Eredménye újabb két könyv. Az összes többi kötetből legfontosabb a 14 európai vezető tanácsadó és kutatóintézet elemzéseit és javaslatait a trió elnökségnek megfogalmazó „Gondolkodj globálisan - cselekedj európai szinten” című munka (lásd: Ajánlások a trió elnökségnek: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1756), mely negyedikként jelent meg a sorban. Az ötödik könyv az Európai Unió új gazdaságpolitikai, Európa 2020-ra keresztelt stratégiáját elemzi (From the Lisbon Strategy to the Europe 2020 Strategy: Think European for the Global Action).

A magyar EU-elnökség szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró Duna-stratégiáról szóló könyv még kiadás alatt áll, a tájékoztató szerint már a nyomdában van (Europeanisation of the Danube Region: The Blue Ribbon Project).

Ágh Attila, a kötetek társszerkesztője és szerzője hozzászólásában elmondta: a mostani trió elnökség első két felelőse folyamatos válságban kormányozta/kormányozza végig saját félévét. Spanyolország története egyik legmélyebb gazdasági válságával is küzdött EU-elnöksége alatt 2010 első felében, Belgium pedig politikai válságban (a 2010. júniusi választások óta nem sikerült kormányt alakítani) viszi az EU-elnökséget. Mi pedig hozzátehetjük: Magyarországnak meg van a lehetősége, hogy megfelelő társadalmi támogatottsággal és ne a fenti sorból hiányzó társadalmi válságban kerüljön sor a magyar EU-elnökségre. Az ehhez szükséges partneri viszonyhoz a készség a civil szervezetek részéről rendelkezésre áll.

A 4. és az 5. kötet megrendelhető a Nonprofit Könyvesboltban:

Think Global – Act European: The Contribution of 14 European Think Tanks to the Spanish, Belgian and Hungarian Trio Presidency of the European Union
http://www.eucivil.hu/konyvesbolt/?id=621

From the Lisbon Strategy to the Europe 2020 Strategy: Think European for the Global Action
http://www.eucivil.hu/konyvesbolt/?id=622

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat