Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

RÉGI FELADATOK, ÚJ KIHÍVÁSOK
2010-09-22

Napirenden van az Észak Atlanti Szerződés Szervezete (NATO) új stratégiai koncepciójának elfogadása. A szervezet megújítását célzó dokumentum vélhetően a szorosabban vett katonapolitikán túlmutató témákat tartalmaz majd. A témáról Budapesten tartottak előadást a Magyar Atlanti Tanács szervezésében.

Karl Lamers német parlamenti képviselő, egyben a német parlament védelmi bizottságának alelnöke és Atlantic Treaty Association elnöke beszédében a NATO történetének három szakaszát különböztette meg. Az alakulástól (1949) számított negyven éven keresztül a bipoláris világban viszonylag világos volt a feladat: a béke és biztonság biztosítása a keleti tömb országaival, így Magyarországgal szemben. Az 1989-es politikai változások és Kelet-Európa demokratizálódása (egyben az ellenlábas katonai tömb, a Varsói Szerződés megszűnése 1991-ben) a NATO számára is új kihívásokat jelentett. A tagországokon túli területeken békefenntartó végzett például a Nyugat-Balkánon az 1990-es években. De a szervezet tagsága kibővült: 1999-ben Magyarország Csehországgal és Lengyelországgal együtt csatlakozott a szövetséghez. Újabb fordulatot a 2001. szeptember 11-i terrortámadások jelentettek, amik egyszerre jelentették a hagyományos nyugati biztonságérzet szertefoszlását (melyeket csak erősítettek az Európában elkövetetett terrorcselekmények Madridban 2004-ben és Londonban 2005-ben) és az új ellenség: a terrorizmus beazonosítását a NATO számára.

A terrorizmuson túl több fenyegetéssel is számolni kell: az új koncepció szerint a NATO-nak foglalkoznia kell majd az internetes bűnözéssel (kiberháború), az energiabiztonsággal és a klímaváltozással is. Lamers szerint az új kihívások közös ismérve, hogy nem feltétlenül köthetők egy-egy országhoz, hanem a globalizált világ globalizált problémái, amit a NATO-nak hozzá kell igazítania a területalapú megközelítéshez. Hozzátette: a NATO-nak többek között kiemelten kell foglalkoznia a nukleáris fegyverek leszerelésének kérdésével (lásd A nukleáris óra továbbra is ketyeg: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1797) és az Oroszországgal folytatott együttműködéssel.

A NATO új stratégiájának kidolgozásában meglepően sok szerep jutott a nyilvánosságnak (lásd Széles társadalmi vitában születik: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1665). Lamers kiemelte a fiatalok bevonásának fontosságát annak érdekében, hogy megértsék a NATO-nak a béke és biztonság fenntartásában betöltött szerepét. Ezért többek között egy több várost érintő road-show-t is terveznek Magyarországon.

A NATO stratégiai koncepcióját valószínűleg 2010. novemberben fogadják el a 28 tagország vezetői Lisszabonban.

Az új koncepciót előkészítő szakértői csoport jelentése (2010. május 17.):
http://www.nato.int/nato_static/assets/pdf/pdf_2010_05/20100517_100517_expertsreport.pdf

http://www.nato.int

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat