Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

MÉRHETETLENÜL NEHÉZ
A jó kormányzás mérőszámai
2010-11-24

A döntéshozatal minőségének megítélése soktényezős játszma, a sor végén álló állampolgár véleménye legtöbbször nem egyezik a statisztikából kiolvasható mutatókkal. A kérdést európai uniós civil projekt keretében vizsgálják.

A Passo névre keresztelt program célja az, hogy olyan új mérőszámokat dolgozzon ki az Európai Unió statisztikai intézménye, az Eurostat számára, amelyek jobban visszaadják egy-egy európai, nemzeti vagy helyi szintű döntés társadalmi hasznosságát. Teszi mindezt úgy, hogy a kormányzás kérdését a fenntarthatóság szemszögéből vizsgálja kapcsolódva az Európai Unió 2006-ban elfogadott fenntartható fejlődés stratégiájához.

A projekt egyik alapgondolata, hogy a döntéshozóknak a demokratikus államokban - így az Európai Unió tagországaiban - összhangot kell teremteniük saját döntéseik és a társadalmi érdekek között (bár megnéznénk azt a döntéshozót, aki saját bevallása szerint nem a népért cselekszik), ezért indokolt a képviseleti demokrácia mellett a részvételi demokrácia elvének gyakorlati alkalmazása, amelyben kiemelt szerep jut az állampolgárok önszerveződő csoportjainak, a civil szervezeteknek.

Az elmúlt év folyamán több körben és helyszínen, többek között nyolc nemzeti szinten (Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Franciaországban, Lettországban, Luxemburgban, Romániában és Spanyolországban) szervezett konzultáción fogalmaztak meg javaslatokat szakértők és civil szervezeti képviselők bevonásával, amelyet egy összegző konferencián is megtárgyaltak Brüsszelben 2010 októberében, amelyen az Európa Ház képviselője is rész vett. Ezek eredménye egy 35 pontból álló mérőszámlista, amelyek legtöbbje mögött az a civil szervezetek részéről sokszor megfogalmazott kívánság sejlik, hogy a döntéshozatal (akár európai uniós, akár nemzeti vagy helyi szinteken) legyen nyitottabb, átláthatóbb, ami figyelembe veszi a döntésekkel érintettek, az állampolgárok érdekeit.

A javaslatok zöme olyan mutatók alkalmazását javasolja, amelyek kiegészíthetik a jelenleg alkalmazott gazdasági statisztikai mutatókat. Az öt kategória (kormányzati kapacitás, felelősség, nyilvánosság és átláthatóság, részvételi demokrácia, döntéshozatal eredményessége) 35 pontja között olyan mérőszámok (indikátorok) szerepelnek, mint a megfelelő döntéshozatali szintek megállapítása (a szubszidiaritás elvének alkalmazása), az információhoz jutás joga, a döntéshozatali folyamat nyilvánossága, civil szervezetek bevonása döntéshozatalba.

Közös bennük, hogy statisztikai szempontból kevésbé mérhetők és számszerűsíthetők, és ha vannak is mérőszámok (mondjuk hány alkalommal találkozott a döntéshozó civil szervezetekkel a döntés-előkészítés során), azok értelmezése vajmi keveset mond el a folyamatról, főleg ha a döntéshozó kizárólag udvari véleményformálóival konzultál.
Ez a probléma: a társadalmi szempontból fontos mérőszámok szinte mérhetetlenek, a számszerűsíthető adatokból pedig kiolvashatatlan egy döntés háttere.

A projekt azonban nem ezzel a kedvezőtlen összefoglalóval zárul: a véglegesített mérőszámlistából a szervezők az Eurostat-tal együttműködve kívánnak olyan indikátorokat fejleszteni, amelyek mérhetővé teszik a döntéshozatal minőségét. Remélhetőleg nem csak európai uniós szinten.

http://www.passo-project.org/

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat