Hírek > Programfelhívások  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

"DICE - A DRÁMAPEDAGÓGIA HATÁSA A LISSZABONI KULCSKOMPETENCIÁKRA"
Konferencia
2010-11-24

A konferencia része egy tizenhárom európai várost átfogó sorozatnak, amit október 25-én Brüsszelben, az Európai Parlamentben szervezett konferencia indított el. A budapesti konferenciával csaknem egy időben Belgrád, Bergen, Birmingham, Bukarest, Gáza, Gdansk, Lisszabon, Ljubljana, Ramallah, Umea és Wageningen városaiban is szerveznek hasonló konferenciákat. A nemzetközi projekt elindítója és projektvezetője a magyar Káva Kulturális Műhely.

Mi az a DICE projekt?
A DICE (“Drama Improves Lisbon Key Competences in Education / A drámapedagógia hatása a lisszaboni kulcskompetenciákra”) egy európai uniós támogatással megvalósult, nemzetközi kutatási projekt volt. A két évig tartó projekt keretében egy interkulturális kutatás valósult meg, mely egyéb oktatási-nevelési célkitűzései mellett elsősorban azt vizsgálta, hogy a tanítási színház és dráma milyen hatással van öt kulcskompetenciára a nyolc lisszaboni kulcskompetencia közül. A kutatás megvalósításában tizenkét ország vett részt (vezető: Magyarország, partnerek: Csehország, Egyesült Királyság, Hollandia, Lengyelország, Norvégia, Palesztina, Portugália, Románia, Svédország, Szerbia és Szlovénia).

A tanítási színház és dráma területén dolgozó szakemberek hosszú ideje meggyőződéssel hisznek munkájuk hatékonyságában, ám mindeddig igen ritkán mérték ezt tudományos módszerekkel. A DICE projektben 12 országból több tucat, a tanítási színház és dráma területén a legkülönbözőbb elméleti és gyakorlati háttérrel rendelkező szakember a tudomány képviselőivel (pszichológusokkal és szociológusokkal) szövetkezve azt tűzte ki célul, hogy felméri a tanítási színház és dráma hatásait.

A kutatási eredményeket összefoglaló két dokumentum magyarul is letölthető innen: http://www.dramanetwork.eu/hungarian.html

A konferencia részletes programja az interneten: http://www.dramanetwork.eu/hungarian.html

A részvétel ingyenes, előzetes regisztráció szükséges: http://www.dramanetwork.eu/regisztracio.html. A résztvevők kézhez kapják a „Változások világa” és a „DICE - A kocka el van vetve” című könyvek egy-egy példányát.

Dátum: 2010. december 10.
Helyszín: Nemzeti Színház (Budapest, )
Szervező: Káva Kulturális Műhely
További információ: Cziboly Ádám, projektvezető, DICE
E-mail: cziboly.adam@kavaszinhaz.hu
Internet: www.dramanetwork.eu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat