Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ ÁLLAMPOLGÁROK ÉRDEKÉBEN
Európai konzultáción keresztül a bürokrácia csökkentestéséért
2011-01-19

Minden magyar állampolgár egyben európai uniós állampolgár is. Így van ezzel a többi 26 tagország állampolgára is. Az összefonódó Európában kívánatos lenne, hogy a tagállamok által kiadott hivatalos dokumentumok elismertetése más tagállamokban a mainál egyszerűbben történjen. Az erre irányuló európai bizottsági kezdeményezés ezzel két legyet üthet egy csapásra: kézzel foghatóan teszi könnyebbé állampolgárai életét és egyben növeli az Európai Unió társadalmi elfogadottságát. A folyamat a közepén tart, 2013-ra lehet belőle uniós jogszabály. Most az állampolgárokon a sor, hogy jól irányzott kommentárjaikat felragasszák az Európai Bizottság véleményfalára.

Az európai uniós állampolgárságról 2010. október 27-én megjelentetett Reding jelentés (amely nem egy angol város tévesen leírt nevét, hanem az Európai Bizottság jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós állampolgárságért felelős alelnökének, Vivane Reding nevét rejti) egy 25 pontos intézkedés-csomagot fogalmaz meg többek között a fogyasztóvédelem, a családegyesítés és az autóhonosítás területén az állampolgárok határon átnyúló életének megkönnyítése érdekében. Erre azért van szükség, mert például egyes tagállamokban az állampolgároknak fizetniük kell azért, hogy egy másik tagállam által már hivatalosan kiállított okiratot hitelesnek ismerjenek el. További probléma, hogy egyes tagállamok olyan hivatalos okiratokat kérnek, amik nem léteznek az állampolgár hazájában. Ezek a tényezők mind a szabad mozgásnak az uniós szerződések által garantált jogát akadályozzák a mindennapi életben. Az okiratok (például a születési bizonyítványoknak vagy az ingatlanok tulajdoni lapjának) egyszerűsített tagállami elismertetése azért is egyre égetőbb kérdés, mert mind több európai vándorol másik országba (ma körülbelül 12 millió uniós állampolgár él saját hazáján kívül valamely másik tagállamban) és az emberek gyakran panaszkodnak a hivatali nyilvántartások elismertetésével kapcsolatban.

A 25 pontot tematikusan 10 pontos részletesebb tájékoztatóba rendezték (jelenleg a dokumentumok csak angol, francia és német nyelven érhetők el) és a kérdéskörről 2010. december 14-én nyílt konzultáció kezdeményezett az Európai Bizottság. Itt civil szervezetek mellett állampolgárok megjegyzéseit, tapasztalatait is várják a 2011. április 30-áig tartó határidőig.

A konzultáció honlapja (angol):
http://ec.europa.eu/justice/news/consulting_public/news_consulting_0008_en.htm

A Reding jelentés (angol):
http://ec.europa.eu/justice/policies/citizenship/policies_citizenship_intro_en.htm

További információ (magyar):
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1704&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat