Hírek > Európai Alkotmány  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

BRÜSSZEL - KONVENT - CIVILEK
2002-03-01

2002. február 28-án tartotta alakuló ülését Brüsszelben az Európa Unió reformját előkészítő Konvent, melynek létrehozásáról a tavaly decemberi laekeni EU csúcs döntött. A 107 tagú testületben Magyarországot az Országgyűlés részéről Szájer József (Fidesz - MPP) és Vastagh Pál (MSZP), a kormányt Martonyi János külügyminiszter képviseli.

A testületi ülések nyitottak, így az alakuló ülésen az Európa Ház képviselője is ott volt. A helyszíni tapasztalatok alapján a következőkre érdemes felhívni a figyelmet:

- A Konvent nyitó ülésének vezérszónokai, köztük Valery Giscard d'Estaing elnök, volt francia államfő és Dehaene alelnök, volt belga miniszterelnök hangsúlyosan szóltak a társadalmi párbeszéd fontosságáról, számítva a civil szervezetek véleményére.

- A civilek hozzájárulásának kereteit részben a laekeni EU csúcson elfogadott nyilatkozat határozza meg: a Konventhez kapcsolódó Fórum szervezett lehetőséget teremt a nem-kormányzati vélemények, javaslatok megfogalmazására és a Konvent tagjaihoz történő eljuttatására.

- Fontos fejlemény, hogy a Konvent munkájában gyakorlatilag egyenlő joggal vehetnek részt a felvételüket kérő országok képviselői; mindez kedvező fejlemény ezen országok civil szervezetei számára is.

- A sokszínű brüsszeli (nemzetközi) civil képviselet nagy figyelmet fordít a Konventre és tudatosan élni kíván a kínálkozó lehetőségekkel; az erőteljes lobbizás számos jelével lehetett már találkozni: az Euro Citizen Action Service (ECAS) már tavaly októberben szakmai fórumon fogalmazta meg javaslatait (ld. F. Hírek angolul); négy nagy brüsszeli civil ernyőszervezet a nyitóülés előtt találkozott a Konvent társadalmi kapcsolatokért felelős alelnökével, Dehaene úrral; külön szervezkedik a laekeni csúccsal párhuzamosan ülésezett Állampolgári Fórum,  valamint az Európa Mozgalom - és ez csak néhány kiragadott példa.

- A felvételüket kérő országok civil szervezetei bekapcsolódására is számos lehetőség kínálkozik: érdemes kihasználni az európai hálózatok, platformok kínálta lehetőségeket, de közvetlenül is érdemes véleményeket, javaslatokat eljuttatni. Erre a Fórum honlapja jó lehetőséget kínál. Egy dologról nem szabad elfeledkezni: akkor van esély az érdekérvényesítésre, ha a javaslatokat minél több szervezet támogatja. Jó terepe lehet ez a hazai közös munkának is.

- A Konvent jó lehetőségeket kínál tehát arra is, hogy az európai szinten megfogalmazott elveket (nyitottság, átláthatóság, hatékonyság, demokratikus döntéshozatal) idehaza, a mindennapi munkában is alkalmazni lehessen.

- Érdemes szorgalmazni, hogy a 2000. decemberében a nizzai EU csúcson politikai nyilatkozat formájában elfogadott EU Alapvető Jogok Chartáját fogadja el a magyar Országgyűlés.

- A tavaly nyáron idehaza is elindított, de mindeddig kevés eredményt hozó társadalmi vitát Európa jövőjéről érdemes komolyabban venni, hiszen ezzel hozzá lehet járulni a Konvent eredményes munkavégzéséhez.

Végezetül: az állandó magyarországi civil jelenlét Brüsszelben, vagyis a régóta tervezett iroda felállítása fontos eszköze lehet annak, hogy ne csak "átutazó" vendégek legyünk a belga fővárosban, hanem otthonosan tudjunk mozogni a sokszor labirintusnak tetsző hivatali (és persze nem csak hivatali) folyosókon.

A Konvent 2002. március 21-22-én tartja következő ülését Brüsszelben.

Terveink szerint hírelevelünkben folyamatosan foglalkozunk a Konvent civil társadalmat érintő munkájával.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
Európai Alkotmány
Nemzeti Fejlesztési Terv
"Civil Igen Európára!"
Társadalmi Fórum az Európai Integrációért
EU-s képzési program
Nemzeti Civil Alapprogram
Civiliáda
EU2011
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat