Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

Tisztelt Civil Közösség! Kedves Civil Barátaink!
2011-06-08

A 2010. évi parlamenti és önkormányzati választásokat követő időszakban számos kormányzati és helyi képviselő területi döntés született, amely több tekintetben is újragondolásra és cselekvésre ösztönzi a civil szervezeteket, azok vezető testületeit.

Döntő jelentőségűnek kell tekintenünk a civil közösségek működési feltételeit segítő NCA törvény várható és már tapasztalható változásait, avagy ennek kiegészítését szolgáló új civil kapcsolati koncepciót, amelyeknek tartalma eddig csak vázlatosan került nyilvánosságra, az erre vonatkozó kormányzati előterjesztés megismerhetősége a következő időszakban történhet meg.

A civil közösségek szervezetei szempontjából hasonló súlyú feladatokat jelenthet a közeljövőben várható törvényességi felülvizsgálat, amely a bírósági bejegyzések megújítását is feltételezi. Az ide vonatkozó rendelkezések tartalma csak a későbbiekben ismerhető meg, de a kellő felkészüléshez indokolt a civil társadalom szorosabb együttműködése.

Az új helyzet, a működési feltételek változásai, minden bizonnyal kikényszerítik a civil közösségben az egymás iránti nagyobb toleranciát, segítőkészséget, a közös cselekvés iránti elkötelezettséget.
A TESZ (Társadalmi Egyesületek Országos Szövetsége) arra az elhatározásra jutott, hogy a Szövetség helyi és megyei szervezetei felajánlják segítő együttműködésüket mindazon civil közösségek számára, amelyek az új jogszabályok követelményeinek teljesítéséhez civil szakmai támogatást, infrastrukturális szolgáltatást igényelnek. A TESZ együttműködési javaslata a civil szervezet elkötelezettségét, irányultságát nem kívánja befolyásolni, de a legkevésbé sem érintheti a civil szervezet önállóságát.

Ugyanakkor köszönettel vennénk az együttműködést vállaló civil közösségek működési tapasztalatainak, gondjaiknak és eredményeinek a megismerhetőségét, amelyek összegzése jelentős segítséget adhat a civil társadalom és a jogalkotók számára egyaránt. Az összegzés valamint a vonatkozó jogszabályok széleskörű megismerhetősége érdekében országos konferencia megrendezését tervezzük, (2011. év második félévében) amely az erőteljesebb civil érdekképviselet és érdekközvetítés érdemi alapját képezheti.

Kérjük és várjuk mindazon civil közösségek megkeresését, amelyek elfogadják és igénylik a felajánlott segítséget.

Budapest. 2011. május 21.
TESZ Országos Választmánya, e-mail: tesz1@chello.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat