Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

A CIVIL TÖRVÉNY TERVEZETÉNEK VÉLEMÉNYEZÉSE
2011-07-08

A leendő civil törvény markáns változásokat fog hozni a hazai civil szervezetek életében. A mindenkit leginkább foglalkoztató finanszírozási kérdésekben jelentős forráselvonással kell számolni.

A leendő civil törvény úgy kíván hozzájárulni a civil szektor bejegyzett szervezeteinek nyilvántartásának átláthatóbbá tételéhez, hogy előírja a szervezetek újbóli regisztrációját. Ennek oka, hogy a jelenleg több mint 70 ezer szervezet közül jelentős számú nem működik, így a statisztikai mutatókban szereplő, a civil szektor fejlettségének egyik mutatójaként is értékelhető szám csalóka. Azt a szervezetet, amely nem regisztrálja magát újra a területileg illetékes bíróságon, a törvény alapján automatikusan törölni fogják a bírósági nyilvántartásból.

 

Az új civil törvény szűkíteni kívánja a közpénzek felhasználásában részesülő szervezetek számát, amit a közhasznúság szabályainak szigorításával kíván elsősorban elérni.

 

Teljesen átalakítja a törvény a Nemzeti Civil Alapprogramot is. Jelentősen csökkenni fog a közvetlenül civilek által a döntéshozó testületekbe választottak aránya. Az alap elnevezését pedig Nemzeti Együttműködési Alapra kívánja változtatni. A pályázók köre is jelentősen szűkülni fog: 5 millió forint feletti gazdálkodású szervezet például egyáltalán nem pályázhat majd működési támogatásra, illetve egy szervezet csak két egymást követő évben pályázhat.

 

A civil törvénynek 2011. július 11-ig tart a meghosszabbított társadalmi vitája.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat