Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KIK LEGYENEK EURÓPAI ÁLLAMPOLGÁROK?
2003-01-23

Az európai állampolgárság tágabb értelmezésért áll ki közös nyilatkozatban az Európai Állampolgárok Egyesülete (ECAS), az Európai Rasszizmus Ellenes Hálózat (ENAR) és Európai Ifjúsági Fórum (YFJ), melyet eljuttattak az EU reformját elõkészíteni hivatott Európai Konvent tagjainak.

A tíz pontos nyilatkozat szerint ki kellene bõvíteni az európai állampolgárságot (pl. a szabad költözés és letelepedés jogát), hogy az ne csak a tagországok állampolgáraira vonatkozzon, hanem azokra az emberekre is, akik ugyan nem állampolgárai egyetlen EU-tagállamnak sem, de az Európai Unió területén élnek, legálisan vállalnak munkát és fizetnek adót. Ez mintegy 15 millió embert érint a 15 tagállamban. A felhívás azért is lobbizik, hogy a készülõ Európai Alkotmány tartalmazza az európai állampolgárság kibõvített értelmezését.

Az Európai Bizottság elképzelése köztes megoldást javasol: külön státuszt (civic citizenship) kapnának a legális bevándorlók, kevesebb jogosítvánnyal, mint az európai állampolgárok. A civil javaslat szerint a Konventnek ennél tovább kell mennie és az európai állampolgárságot kellene kiterjesztenie.

A nyilatkozat üdvözli az Európai Alkotmány elsõ tervezetében (34. cikkely) szereplõ azon kitételt, ami az európai intézmények nyitottabb, állampolgárokhoz “közelibb” mûködését, a részvételi demokráciát (participatory democarcy) tartalmazza.

Az Európai Konvent 2003. február 6-7-i ülésének napirendjén az európai állampolgárság is szerepel.

További információ: www.ecas.org


Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat