Hírek > Nemzeti Fejlesztési Terv  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

TERV AZ ASZTALON
2003-01-23

Az Európai Törzsasztal (Jour Fixe), az Európai Tájékoztatási Központ havi rendszerességgel meghirdetett fórumának legutóbbi rendezvényének témája a Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) volt 2003. január 7-én, ahol az elõadók között volt Dr. Baráth Etele, az NFT-ért felelõs politikai államtitkár is.

Az NFT-t uniós egyeztetés után 2002. decemberében fogadta el a magyar kormány és juttatta el az Európai Bizottsághoz. Az NFT elkészítéséhez hozzájárult az a társadalmi vita, melyhez közel 3000 hozzászólás, észrevétel, javaslat érkezett; a végleges szöveg közel 650-700 szakember mindennapi munkájának az eredménye.

Az Európai Bizottsághoz beadott dokumenum lehetõvé teszi, hogy Magyarország is részesüljön az Európai Unió támogatási alapjaiból az EU-csatlakozás után, ami a 2004-2006-os idõszakra vonatkozik. A következõ uniós költségvetési idõszakban (2006-2013) új tervet kell készíteni.

Ezek a támogatások elsõsorban az elmaradottabb régiók felzárkóztatására szolgálnak, ami a magyar GDP 2-2,5 százalékát is elérhetik. Annak érdekében, hogy minél jobban ki lehessen használni ezeket a forrásokat (pl. Strukturális Alapok), elengedhetetlen a regionalitás kiteljesítése Magyarországon, ami elsõsorban a 7 régió (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) megerõsítését, jogkörökkel való ellátását jelenti.

Baráth Etele elmondta, hogy a regionalitás kiteljesedésének elmulasztása többek között a politikai akarat eddigi hiányának köszönhetõ, mely várhatóan meg fog változni a közeljövõben. Hozzátette, hogy az EU csak mérhetõ eredményekkel járó programokat támogat és elengedhetetlen feltétel az átláthatóság és az ellenõrizhetõség biztosítása.

A támogatások kihasználása azért is okozhat gondot, mert Magyarország a ma mûködõ EU-s támogatási programokban (PHARE, ISPA, SAPARD) sem tudjha kihasználni a meglévõ lehetõségeket. A csatlakozás után ráadásul több pénzrõl van szó.

További információ: www.euforium.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat