Hírek > Pályázatok  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ELKEZDŐDÖTT AZ ERASMUS MUNDUS ÖSZTÖNDÍJAK PÁLYÁZATI IDŐSZAKA A 2012/2013-AS TANÉVRE
2011-10-26

Az Erasmus Mundus az Erasmus programmal szemben nem részképzésre, hanem teljes mester- vagy doktori képzésre kínál ösztöndíjakat a hallgatóknak. A pályázók 2012 januárjáig jelentkezhetnek az Erasmus Mundus közös képzések közel 1000 ösztöndíjas helyére.

2011-ben harmadik alkalommal nyílik meg a lehetőség a magyar és más európai hallgatók előtt, hogy Európa legjobb közös képzéseire nyerjenek felvételt. Az Erasmus Mundus programban 131 mesterszak és 34 doktori képzés működik Európa-szerte. Ezek egytől egyig hiánypótló, több tudományterületet átfogó közös képzések, melyek során a hallgatók akár félévente más egyetemen folytathatják tanulmányaikat, így diplomájukat is több egyetemtől kapják.

 

Nemzetközi közös képzés – közös diploma

 

Az Erasmus Mundus közös képzések egyedülálló nemzetközi környezetet biztosítanak, hiszen egy-egy szak hallgatói nem ritkán 15-20, döntően Európai Unión kívüli országból kerülnek ki. A képzések során szinte minden félévben más-más ország egyetemén tanulhatnak, akár Európán kívül is. A hallgatóknak, doktoranduszoknak nemzetközi bizottságok előtt kell számot adni tudásukról, így diplomájukat is több egyetem állítja ki. Tehát nemcsak közös képzésen vesznek részt a hallgatók, de közös diplomát is szereznek.

 

Kiváló képzés – kiemelkedő ösztöndíj

 

Az Erasmus Mundus képzések minden évben meghatározott számú ösztöndíjas helyet kínálnak a hozzájuk felvételt nyert hallgatóknak, doktoranduszoknak. A hallgatók esetében az ösztöndíj összege elérheti a 10-43 ezer eurót évente. Ez az összeg fedezi a teljes képzés tandíját, valamint – európai hallgatók esetében – tartalmaz havi 500 euró hozzájárulást a megélhetési költségekhez, míg a doktoranduszok esetében ez az összeg akár havi 2800 euróig is emelkedhet. Az Erasmus Mundus ösztöndíjasok mindezeken felül egyszeri 3000 eurós hozzájárulást is kaphatnak, ha tanulmányaik alatt Európán kívülre kell utazniuk.

 

Erasmus Mundus képzések Magyarországon

 

A magyar hallgatók bármelyik Erasmus Mundus közös mesterszakra, vagy doktori képzésre jelentkezhetnek. A felvételi jelentkezés és az Erasmus Mundus ösztöndíj igénylése egyszerre történik, a pályázatokat közvetlenül az intézményekhez kell benyújtani. A felvételi követelmények és a jelentkezési határidők képzésenként eltérhetnek, az Erasmus Mundus ösztöndíjas pályázat jellemzően 2012 januárjában zárul, de májusig ösztöndíj nélküli, tandíjas jelentkezéseket még be lehet nyújtani.

 

Az alábbi magyar egyetemeken érhetők el Erasmus Mundus mester vagy doktori képzések:

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Budapesti Corvinus Egyetem

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Közép-európai Egyetem

Miskolci Egyetem

Színház- és Filmművészeti Egyetem

 

A képzések teljes listája, valamint részletes információk elérhetők a www.erasmusmundus.hu oldalon.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat