Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÉSZÜL: FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSI STRATÉGIA 2.0
2011-11-04

2011. október 20-án bocsátotta társadalmi vitára a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács „A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója” című (más néven Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia 2012) dokumentumot, melyhez 2011 .november 30-ig várják a hozzászólásokat, javaslatokat.

A fenntartható fejlődés fogalma nagyjából annyit tesz, hogy földi tevékenységét a rendelkezésre álló erőforrások korlátainak és a jövő generációk szükségleteinek figyelembe vételével próbálja az ember végezni önmaga és a társadalom érdekében. A modern társadalmak jelenlegi működését alapvetően felbolygató fenntarthatósági koncepció térnyeréséhez szemléletváltásra van szükség, hangsúlyozta Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára és Gyulai Iván ökológus az véleményezési határidőig rendezett tizenegy nyilvános rendezvény első állomásán, a budapesti Aranytíz Művelődési Központban 2011. november 2-án szervezett vitán.

 

Az alapvetően gazdasági mezőben értelmet nyerő jólét szó helyett a dokumentum-tervezet a „jó élet” kifejezést használja a fenntartható fejlődés egyik céljának megjelöléseként. A vita során felmerült a fenntartható fejlődéssel foglalkozó dokumentumokban gyakran előforduló „jól-lét” kombináció használata, utalva arra az alapvetésre, hogy „Hogyan érzed magad?” kérdés a fenntarthatóság szempontjából előrébbvaló a „Mennyi pénzed van?” kérdésnél. Bartus Gábor szerint a dokumentumban használt jó élet megfelelő kifejezés, mivel tágabb értelmű a javasolt jól-létnél.

 

Gyulai Iván szerint a tervezet a jelenlegi, túlfogyasztáson és mértéktelenségen alapuló társadalmi modellen korlátozott mértékben tud javítani és az erőforrások elfogyására vizionált társadalmi összeomlást csak elodázza. Javítgatás helyett alapvető változásokra van szükség, aminek alapja a valós társadalmi igény. Szerinte probléma, hogy a társadalom csak néhány százaléka tud tájékozottan válaszolni, ha a fenntartható fejlődésről kérdezik, így az említett szemléletváltáshoz elsősorban az ilyen tárgyú ismeretek elmélyítése az egyik legégetőbb feladat.

 

Kritikaként fogalmazták meg a vitán azt, hogy a tervezet jelenlegi formájában nem tartalmaz utalást arra, hogy a stratégia milyen időkeretben képzeli a címében szereplő átmenetet, azaz hány évre szól, illetve mennyi időnként kellene igazítani a stratégián.

 

A jelenlegi tervezet egy 95 oldalas dokumentum, ami a mai helyzet elemzése mellett számba veszi az elérendő célokat és a megvalósítást szolgáló eszközöket. Alapvetése, hogy a fenntartható fejlődés az az igazodási pont, amelyhez az többi szektornak, ágazatnak kell(ene) alkalmazkodnia. Miközben ezzel a horizontális megközelítéssel mindenki egyetért, a Nemzeti Energiastratégiáról az Országgyűlés már október 3-án döntött.

 

Fenntartható fejlődési stratégiával más most is rendelkezik Magyarország. A 2007-ben a kormány határozatban fogadta el (1054/2007. (VII. 9.) Korm. határozat), a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégiát, melyet rendszeres időközönként felülvizsgálni rendelt. A mostani véleményezés pebbe a folyamatba illeszkedik.

 

A keretstratégia végső, az Országgyűlés elé 2012 tavaszán kerülő tervezetét a társadalmi vita során felmerülő javaslatok figyelembevételével készíti majd el az Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács

 

Amennyiben részt kíván venni a társadalmi vitában, akkor javaslatait az nfft@parlament.hu címre, írásban postai úton az NFFT Titkárságára (Országgyűlés Irodaháza, 1358 Budapest, Széchenyi rakpart 19.) lehet elküldeni.

 

A fenntarthatóság felé való átmenet nemzeti koncepciója az interneten:

http://www.nfft.hu/dynamic/NFFS2012_2_0_20111020.pdf

 

 

A társadalmi konzultáció állomásai:

 

1) 2011. november 2. szerda, Budapest

16 óra, Aranytíz Kultúrház (V. ker., Arany János utca 10.)

 

2) 2011. november 7. hétfő, Gödöllő (Páter Károly u. 1.)

17 óra, Szent István Egyetem B épület (régi kollégiumi főépület), földszint, Teaház

 

3) 2011. november 8. kedd, Eger

16 óra, a Líceum kápolnája (Eszterházy Károly tér 1.)

 

4) 2011. november 14. hétfő, Budapest

16 óra, Budapesti Városvédő Egyesület
http://www.varosvedo.hu/cikk.bve?id=623

 

5) 2011. november 22. kedd, Szombathely

 

6)  2011. november 29. kedd, Győr

 

7-9) November 15. és 30. között várható:

Pécs, Szeged, Veszprém

 

10) 2011. november 30. szerda, Debrecen

Debreceni Egyetem

 

11) 2011. december 6. kedd, Budapest

Aranytíz Kultúrház (V. ker., Arany János utca 10.)

A társadalmi vitasorozat zárórendezvénye

 

További információ: www.nfft.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat