Hírek > Egyéb hírek  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG AZ ÁLLAMPOLGÁROK KÖZELÉBEN
2003-01-23

Az európai kormányzásról 2001. júliusban kiadott Fehér Könyvet számos civil szervezet véleményezete. Köztük volt magyarországi civil szervezetek közös véleménye is, melynek megfogalmazását és az Európai Bizottsághoz való eljuttatását az Európa Ház koordinálta 2002. júniusában.

A legtöbb javaslat tartalmazta azt az igényt, hogy az európai intézmények több információt juttassanak közérthetõ formában az állampolgárokhoz.

A bürokratizmusáról híres Európai Bizottság kedvezõ módon reagált a kritikákra és a jövõben tudatosan kívánja elõsegíteni a kommunikációt a társadalommal és a civil szervezetekkel. Ezt biztosítandó 2003. január 1-tõl a Bizottság munkatervében szereplõ fontos társadalmi kérdések megvitatásába közvetlen beleszólást enged. Egy-egy döntés meghozatalakor 8 hetes elõzetes véleményezési periódust vezetett be civil szervezetek részvételével. Az átláthatóság jegyében így a Bizottság a legmegfelelõbb szakértõket alkalmazhatja az európai politikák kialakításában.

A Bizottság azt is szorgalmazza, hogy háromoldalú megállapodások szülessenek a tagországok, a helyi önkormányzatok és a társadalom között. Ez is biztosítaná a közösségi jogszabályok vonatkozó részeinek megfelelõ és rugalmas alkalmazását a regionális és helyi szinteken.

További információ: http://europa.eu.int/comm/governance/suivi_lb_en.htm

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat