Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

ALACSONYABB FOKOZATBAN
2011-11-25

Egy unió van, de az EU tagországai szerepében jelentős változások várhatók: jön a kétsebességes Európa. A magyar külpolitika EU-elnökség utáni helyzetéről a Külügyi Intézet szervezett konferenciát 2011. november 3-án.

Nehéz lenne elképzelni, hogy egy magyar közszolga szembe menjen a hivatalos állásponttal, mely szerint a magyar EU-elnökség sikeres volt. Nem is okozott meglepetést Grúber Károly nagykövet, a brüsszeli EU Állandó Képviselet kül- és biztonságpolitikáért felelős tisztségviselője, amikor elmondta: a magyar EU-elnökséget a technikai lebonyolításon túlmenően tartalmilag is sikerként lehet elkönyvelni, ami többek között abban mutatkozik meg, hogy az EU döntéshozatalában dolgozók odafigyelnek a magyarok szavára. 

Mint oly sok más területen, a külpolitika is kettősséggel küzd Európában. Nincs egységes külpolitikája az Európai Uniónak, és nem is várható, hogy olyan fajsúlyos országok, mint Németország, Franciaország vagy Nagy-Britannia valaha is feladná önálló külpolitika alkalmazását. Ellenben mégis van közös külpolitikai törekvés, amit egy személy, az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikai képviselője (ő jelenleg Catherine Ashton brit politikus) és a 2011. elején működésbe lépett Európai Külügyi Szolgálat testesít meg. Grúber szerint nézőpont kérdése, hogy az európai külpolitika poharát félig telinek vagy félig üresnek tekintjük. 

Az euró az EU legfontosabb globális politikai projektje. Ezért az eurózóna válságára adott uniós válaszok, ami többek között a 17 euróval rendelkező EU-tagállam anyagi hozzájárulásával működtetett segélyalap nyomán azt is jelenti, hogy ezek az országok érdekérvényesítő képessége is nagyobb lesz. Magyarország azonban nem tartozik az eurózónához (és a közeljövőben nem várható, hogy belép) és a gazdasági válság hatására felgyorsulni látszó többsebességes Európa azon feléhez fog tartozni, ahol alacsonyabb fokozatban működik az integráció. Ezzel együtt hazánk európai irányultsága és elkötelezettsége megmarad, így Grúber. 

Az olyan nagyságrendű országnak, mint Magyarország egyszerű a feladata: automatikusan támogatja az EU-intézményeket, így a külügyi szolgálat és Lady Ashton munkáját, ami a magyar EU-elnökség alatt a gyakorlatban is megvalósult, mondta Grúber. 

A magyar EU-elnökség kedvező hatásának tudható be, hogy több magyar diplomata nyert el pályázat útján vezető beosztást az Európai Külügyi Szolgálatnál, így az iraki EU-misszión és az EU bécsi ENSZ képviseletén. 

A magyar külpolitika irányáról szólva Grúber megjegyezte: az ázsiai kapcsolatépítés reális folyamatot tükröz, de külpolitikánk minden bizonnyal legkézenfekvőbb területe a Nyugat-Balkán. Magyarország folyamatosan támogatja a nyugat-balkán országainak európai uniós tagságát, bár jelenleg Brüsszelben bővítés ellenes a hangulat. Ezzel kapcsolatban Grúber megjegyezte, hogy a szintén tagjelölt országként szereplő Törökországban hangsúlyeltolódás érzékelhető a török regionalitás javára, az európai dimenzió kárára.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat