Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

STRATÉGIA HELYETT KONCEPCIÓ
2011-12-22

Novemberben indult és egy december 6-i konferenciával zárult a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia társadalmi vitája. A dokumentumtervezet végleges formába öntését számos vélemény és javaslat törekszik segíteni, amelyet az Országgyűlés határozat formájában fogad el, a tervek szerint 2012 elején.

Az ország több pontján szervezett társadalmi vitákat a dokumentumot előkészítő Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács. Ezeken sokszor egymásnak is ellentmondó véleményeket fogalmaztak meg a kérdés iránt érdeklődő résztvevők. Egy ponton egyetértés van: a fenntarthatóság eszméjének gyakorlatba való átültetéséhez szemléletváltásra van szükség nem csak és elsősorban a döntéshozói szinteken, hanem a társadalomban.

 

A december 6-i rendezvény hozzászólói közül többen felszólaltak a fennálló, piaci alapon működő, az egyén boldogulásán alapuló társadalmi rend ellen, a társadalom közösségi alapokon való megszervezése mellett, bár, mint ez elhangzott nem valamilyen szovjet típusú modell víziójáról volt szó (ezt egyébként is már kipróbáltuk), hanem valamilyen nem részletezett harmadik utas megoldásról. A fenntarthatóság problémájának határokat nem tisztelő, globális jellege miatt az is felvetődött, hogy a probléma megoldásához is globális döntéshozatal módszer és rendszer illene egy világkormány formájában.

 

A fenntarthatóságról szóló dokumentum azonban minden bizonnyal kevésbé radikális megfogalmazásokat és célokat fog tartalmazni és egy ponton biztosan módosulni fog: a neve nem stratégia lesz, hanem keretstratégia (avagy koncepció), ugyanis a megfogalmazott fenntarthatósági célokhoz nem rendel konkrét gyakorlati lépéseket (akciótervet).

 

www.nfft.hu

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat