Hírek > Hírek itthonról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

EGY ÉVVEL AZ ISZAPKATASZTRÓFA UTÁN DEVECSERBEN
2011-12-22

A hazai önkéntes tevékenység legnagyszabásúbb eseményeként is értékelhető a 2010. október 4-i vörösiszap-katasztrófa utáni kármentesítés során elvégzett közösségi munka. Az érintett településeken, elsősorban Devecserben és Kolontáron ennek számtalan nyomát tapasztalhatja az oda látogató. Az Európa Ház önkéntes programja keretében 2011. december 13-án szervezett látogatást a térségbe hazai civil szervezetek képviselőinek részvételével.

Ma szinte semmilyen látható nyoma nincs a tavalyi ipari katasztrófának Devecserben, pedig a mintegy 5000 lelket számláló város alacsonyabban fekvő harmadát teljesen elöntötte a vörösiszap. A lakhatatlanná vált lakóépületeket elbontották, helyükön közparkot hoztak létre és mára a város másik pontján mintegy 80 házból álló lakóparkot építettek, amelyekbe már beköltöztek a lakók.

 

Nem volt könnyű helyzetben az, akinek egy évvel ezelőtt arról kellett döntenie, hogy elpusztult háza helyett a pénzbeli kárpótlást vagy az új lakóparkban felkínált házat válassza. A helyszínen megszólított lakos arról számolt be, hogy egy már majdnem aláírta az adásvételi szerződést egy használt lakásra, amikor az eladó visszalépett, ezért végül mégis a lakóparkba költözött. Elmondása szerint ma az a vélekedés látszik meghatározóbbá válni, hogy az új lakóparkot választók hoztak jobb döntést. Ez, látva a Devecser határában felépült egységes stílusú, egyenként mégis eltérő házak sorát és a rendezett utcaképet nem meglepő. Toldi Tamás polgármester szerint a kormányzat által koordinált kármentesítés és újjáépítés költsége 33 milliárd forint volt. A menni vagy maradni kérdés megítéléséhez az is hozzátartozik, hogy katasztrófa után a szomszédos, szintén súlyosan érintett település, Kolontár határában található vörösiszap-tározóban ma már nem folyékony, hanem a maró lúgot kivonva szilárd formában történik a salakanyagok lerakása. Ez (és a tározó mellé felépített kiegészítő védmű) biztosítja, hogy a jövőben ne történhessen hasonló katasztrófa. Az eljárás azonban azzal a veszéllyel is járhat, hogy a szálló porral a tározóból (éppen annak nem folyékony volta miatt) származó vegyi anyagok is a levegőbe kerül(het)nek, amely kedvezőtlenül befolyásolhatja a térségben lakók egészségét.

 

A központi intézkedések mellett nagy számban voltak civil és egyéni felajánlások is. Veszeli Lajos balatonalmádi festőművész kezdeményezésére saját és pályatársai képeiből jótékonysági árverést szerveztek, aminek bevételéből egy háromgyermekes devecseri családot segítettek használt lakáshoz elveszett otthonuk helyett.

 

A helyieknek a sok segítség dacára nehéz lelkiekben túltenni magukat a történteken. Van olyan lakos, aki özvegyként csak az emlékeiből tud élni, mivel a vörös ár nem csak a házát vitte el, hanem az összes személyes tárgyát, családi fotóit is. Ezért is fontos, hogy a katasztrófa után pszichológusok is segítették a helyi lakosokat. A katasztrófa nyomán egyértelmű volt a helyi közösség összefogása, de a kárpótlás kérdésében megosztottságról is beszámoltak a helyiek (kinek mi, mennyi jár, mire lenne jogosult, stb.). Devecserben több civil szervezet működik: van egy cukorbetegséggel foglalkozó egyesület, sportklub (kézilabda) és az oktatási intézményeket segítő alapítvány.

 

Az Európa Ház Devecserbe látogató csoportja karácsonyfát állított és díszített három helyszínen: az óvodában, az általános iskolában és az idősek otthonában.

 

A látogatás végén összegző megbeszélésre került sor Toldi Tamás devecseri polgármesterrel, ahol abban született megállapodás, hogy a civil szervezetek elsősorban a helyi társadalom szövetének erősítésében, a közösségi élet fejlesztésében tudnak tapasztalatok átadásával, kapcsolatok építésével segítséget nyújtani. Erre számos, a helyi igényeket figyelembe vevő felajánlás is történt, melyek biztosítékát adják annak, hogy a karácsony előtti látogatásnak jövőre folytatása is lesz.

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat