Hírek > Programfelhívások  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

HELYI RÉSZVÉTEL, EURÓPAI DIMENZIÓ
2011-12-22

A helyi közösségek, az őket segítő tanácsadó szolgálatok megerősítése közös európai cél, mivel a legégetőbb szociális problémákat helyi szinten kell kezelni. Az Európa Ház év végi utolsó rendezvényének Tony Venables, az ECAS igazgatója és Sebestény István nonprofit kutató volt a vendége.

A gazdasági válság következtében bekövetkező közkiadások megnyirbálása kedvezőtlen kihatással van a civil társadalom finanszírozására, de az EU 2014-2020-as költségvetése és a civil szervezetekre leginkább vonatkozó Strukturális Alapok viszonylag biztonságban tudhatók, számolt be az európai források tervezett alakulásáról Venables. A kérdésről az Európai Állampolgárok Egyesülete átfogó tanulmányt készített. A dokumentumban szerepel a nem pénzben megváltott munka/szolgáltatások elszámolhatóságának igénye is. Ezt a felvetést hozzászólásában megerősítette Sebestény István, a Központi Statisztikai Hivatal civilekkel foglalkozó részlegének vezető főtanácsosa.

 

Venables megjegyezte: a civil társadalom és az Európa Unió viszonyában az EU-intézményeknek és döntéshozóknak egyre nagyobb szüksége lenne a civilekkel való párbeszédre és együttműködésre, mert – elsősorban a gazdasági válság miatt – egyre nagyobb számú döntés születik tagállami hatásra, az intézményeken kívül. A civil társadalommal való partneri együttműködés azért is érdekes kérdés, mert bevonása döntés-előkészítésbe/hozatalba legtöbbször nemzeti szinten megdől.

 

Venables elmondta, hogy a helyi szintű közösségek és együttműködések megerősítését érdemes komolyan venni, mivel a legégetőbb szociális kérdések, így az elszegényedés problémája is helyben jutnak a legközvetlenebbül kifejezésre.

 

A civil társadalom európai térnyerésének egyik záloga lehet az 2012. április 1-ével életbe lépő európai polgári kezdeményezés, aminek lényege, hogy egy millió, legalább hét EU-tagország meghatározott számú állampolgára (Magyarországról 16 500 aláírás szükséges) által támogatott kérdéssel az Európai Bizottságnak érdemben kell foglalkoznia egy jövőbeni jogszabály elfogadása reményében.

A polgári kezdeményezésről az Európai Parlament budapesti irodája is szervezett konzultációt 2011. december 16-án a kérdés európai parlamenti jelentéstevőinek: Gurmai Zita és Alain Lamassoure EP-képviselők részvételével.

 

Az Önkéntesség Európai Éve a tagállamokban számos újszerű kezdeményezés kiindulópontjául is szolgált. Ezek egyik hivatkozási alapja az az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott és az európai állampolgársággal foglalkozó dokumentum volt (http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/factsheets/pdf/citizenship_report_en.pdf), mely számos lehetőséget kínál az európai állampolgárság gyakorlati alkalmazására.

 

Itthon is van további fejleménye az önkéntességnek. Mint beszámoltunk róla (http://www.eucivil.hu/article.php?pId=2096) a kormányzat nyilvánosságra hozta és társadalmi vitára bocsátotta a Nemzeti Önkéntes Stratégia tervezetét. Sebestény István hozzászólásában kifejtette, hogy – az ECAS felvetéséhez hasonlóan – fontos lenne az önkéntes munka pályázati önrészként való elismerése, ami sokat segítene a civileknek a kötelezően előírt önrész biztosításában. Elmondta: az önkéntesség statisztikai mérhetőség szempontjából képlékeny terület, több szempontból is. Nem mindegy ugyanis, hogy mit tekintünk önkéntes tevékenységnek. A civil szektort folyamatosan átszövő definíciós probléma mellett az sem mellékes, hogy az önkéntes tevékenységekről hogyan lehet mérhető adatokat nyerni. Ez azért érdekes kérdés, mert a 2020-ig szóló önkéntes stratégia-tervezet céljai között az szerepel, hogy addigra a lakosság harmada végezzen önkéntes munkát. Egyes felmérések szerint viszont már ma is szinte ilyen arányú az önkéntesség az országban (lásd: http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1921).

 

A konzultáció résztvevői egyetértettek abban, hogy élni kell a lehetőséggel és a 2012. január 5-i határidőig eljuttatják véleményüket a stratégiát koordináló Nemzeti Erőforrás Minisztériumba.

 

Tekintse meg képeinket:

https://picasaweb.google.com/111352918980083886252/KonzultacioAzOnkentessegrolEsAzEuropaiTavlatosGondolkodasrol?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIGUovWahf2ZqAE&feat=directlink

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat