Hírek > Beszámoló programokról  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

AZ ÖNKÉNTESSÉGRŐL SZLOVÁKIÁBAN
2012-01-25

Az Önkéntesség Európai Éve során Szlovákiában is változatos programokkal népszerűsítették az önkéntességet; 2011 decemberében pedig elfogadták a szlovák önkéntes törvényt. Az Európa Ház önkéntes programja részeként 2012. január 24-én tanulmányút keretében Pozsonyban tájékozódott a szlovákiai önkéntességről.

Nem tudjuk, hogy a szlovák-magyar nagypolitikai feszültségeket oldani kívánó civil szándék, napkitörés okozta mágneses vihar (http://index.hu/tudomany/2012/01/24/egy_eros_napkitores_magneses_vihart_okoz_a_foldon/), esetleg a minőségi program miatt, de a jelentkezők egy nap alatt megtöltötték a Pozsonyba szervezett autóbuszt. Ez azt is jelentette, hogy több jelentkező részvételét – szándékunk ellenére – nem tudtuk biztosítani.

 

Pozsonyban a program helyszíne az Európai Bizottság helyi képviselete volt. A városközpontban lévő épületben a más EU-tagállamokban tapasztalható gyakorlatot követve az Európai Parlament információs irodája is megtalálható. Az elsősorban önkéntességgel foglalkozó civil szervezetek képviselőiből álló magyar csoportot házigazdaként Ingrid Ludvikova, az Európai Bizottság Szlovákiai Képviseletének sajtó- és tájékoztatási vezetője köszöntötte.

 

Az európai önkéntesév szlovákiai eseményeiről Martin Pokorny, az IUVENTA Szlovák Ifjúsági Intézet kommunikációs vezetője adott tájékoztatást. Elmondta: a szlovák Oktatási Minisztérium háttérintézményeként a IUVENTA feladata volt összefogni az év eseményeit, így a kiállítással és konferencia-sorozattal egybekötött, minden EU-tagállamban megrendezett Európai Önkéntes Turné pozsonyi állomását 2011 novemberében partnerségben a C.A.R.D.O önkéntes segítő szervezettel. Novotny hozzátette: a főváros központúságot azzal próbálták ellensúlyozni, hogy Szlovákia több városában is szerveztek programokat az önkéntességről, így 2011 májusában Kassán, Eperjesen, Zsolnán, Nyitrán és Révkomáromban, ahol többek között iskolák is bemutatták önkéntes programjaikat.

 

Novotny elmondása szerint az önkéntességet népszerűsítő tavalyi év egyik nem elhanyagolható hatása, hogy a szervezete által kiírt, elsősorban ifjúsági önkéntes programokat támogató pályázatain megfelelő számú pályázó volt ahhoz, hogy el tudják költeni az erre a területre rendelkezésre álló évi egy millió eurónyi (kb. 300 millió forint) összeget. Ugyanis korábban megtörtént, hogy az érdeklődés hiányában megmaradt pénzeket kellett visszafizetni a programot támogató Európai Bizottságnak.

 

A szlovák önkéntes törvényről Novotny úgy nyilatkozott, hogy még csak néhány hét telt el a 2011. decemberi parlamenti jóváhagyás óta, így még nincs megfelelő tapasztalat annak gyakorlati hasznosulásáról, de mindenképpen hozzájárul ahhoz, hogy az önkéntesség a civil közbeszéd tárgya maradjon.

 

Alzbeta Brozmanova-Gregorova, besztercebányai nonprofit kutató arról számolt be, hogy 2011-ben reprezentatív felmérést végeztek Szlovákiában az önkéntességről. Külön kérdésben tudakolták a formális (szervezett keretek között folytatott) és az informális (nem szervezett, egyéni) önkéntes aktivitást az elmúlt egy évre vonatkozóan. Ennek eredménye, hogy a szlovákok 27,5 százaléka végzett önkéntes munkát szervezett keretek között és 47,1 százalékuk egyéni alapon.

(Az önkéntesség statisztikai mérhetőségével azonban vigyázni kell. Ezt korábbi cikkünkben itt taglaltuk: 1 millió 100 ezer vagy 3 millió, http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1921)

 

Brozmanova-Gregorova rámutatott arra, hogy az önkéntességgel kapcsolatos hétköznapi általánosítások nem feltétlenül állják meg a helyüket. Így az önkéntesség nem függ össze a nemmel, az életkorral és a családi állapottal sem. Viszont a jövedelmi helyzetből lehet következtetni az önkéntes aktivitásra, ugyanis ebből a szempontból a munkanélküli lakosok passzívabbak, mint a munkával (és jövedelemmel) rendelkezők.

Hozzátette: fontos lenne a különböző országok önkéntességgel foglalkozó kutatásainak összevetése, amit rövid távon visegrádi (cseh, lengyel, magyar, szlovák) együttműködésben szeretnének elvégezni.

 

(Az előadó tollából magyarul is lehet olvasni. A Civil Szemle folyóirat önkéntességgel foglalkozó különszámában jelent meg cikke a szlovák önkéntességről: http://civilszemle.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=1)

 

Pavel Hrica, a Pontis Alapítvány képviseletében a vállalati önkéntesség szlovák tapasztalatairól tartott tájékoztatót. Alapítványuk nyerte el az Európai Bizottság által az európai önkéntesév kapcsán kiírt, minden tagországban egy-egy konkrét programot támogató pályázatot. A vállalati alkalmazottak önkénteskedése kérdése azért vitatott terület egyesek szerint, mert a céges önkéntes munkát a vállalt feladat függvényében lehet munkaidőben és a munkahelyen is végezni, mondta Hrica. Illetve a résztvevők indítéka (saját szándéka) is bizonytalan lehet, ha nem önként, hanem a főnök utasítására végeznek önkéntes munkát, tesszük hozzá. Ezzel együtt az önkéntesség ezen formája 5-6 éve jelent meg Szlovákiában elsősorban multinacionális cégek helyi képviseletei körében, de már szlovák cégek is bekapcsolódtak. Az alapítvány célja, hogy a minél szélesebb körben népszerűsítse az önkéntesség vállalati formáját. A Mi városunk elnevezésű városszépítő kezdeményezésükben 2011-ben 70 cég több mint 4400 munkavállalója vett részt és évente Via Bona (Jó út) díjjal ismerik el a vállalatok társadalmi felelősségvállalását.

 

Pavol Demes a German Marshall Fund vezető kutatója, Szlovákia volt külügyminisztere hozzászólásában az Európai Unió szlovák megítéléséről beszélt. Elmondta: a visegrádi országok legkisebbjeként és az 1990-es évek közepén a demokráciától és jogállamiságtól elfordulni látszó Vladimir Meciar volt szlovák miniszterelnök leváltása után Szlovákiának lélektanilag is fontos volt, hogy minél hamarabb és a többiekkel együtt váljon tagjává az Európai Uniónak, amit a civil szervezetek is egyöntetűen támogattak. A legutolsó időkig Szlovákiában az európai uniós tagság támogatottsága magasnak számított, mintegy 75 százalék volt. A 2008-as válság miatt Görögországnak szánt pénzügyi mentőcsomag az első olyan alkalom, ami komoly kérdőjeleket vetett fel Szlovákiában, ugyanis az eurózóna egyik legszegényebb államaként kell pénzügyi segítséget nyújtania egy másik országnak, amely ráadásul hivatalosan gazdagabb nála. A szlovák parlament másodszorra végül megszavazta a mentőcsomagot az ellenzék támogatásával és azzal a feltétellel, hogy előrehozott választásokat tartanak. Erre 2012. március 10-én kerül sor. Demes szerint az Európai Unió népszerűségének csökkenése várható Szlovákiában, de az integráció olyan mértékű, hogy az ország európai beágyazottsága véglegesnek tekinthető. Emellett az Európai Unió sok történelmi probléma megoldását, kezelését elősegítette, amihez a magyar csoport jelenlegi látogatása is hozzájárul.

-

A konferencián az Önkéntesség Európai Évének magyar programjai is szóba kerültek. A 2011. első félévi magyar EU-elnökségről folyamatosan hírt adó civil projekt munkájában például mintegy 20 önkéntes, elsősorban egyetemista vett részt, akik a http://elnoksegtudositoi.eu honlapon tették közzé cikkeiket. Szabados Viktor, a program szervezője elmondta, hogy az elnökségi félév során mintegy 1000 önkéntes órát töltöttek cikkírással a résztvevők úgy, hogy egy híranyag elkészítésével átlagosan 4 órát töltöttek. Ebből következően és egy egyszerű osztás eredményeképp programjuk 250 önálló cikkel gazdagította a híradásokat a magyar EU-elnökségről.

 

Tekintse meg képeinket:

https://picasaweb.google.com/111352918980083886252/AzOnkentessegrolSzlovakiaban?authuser=0&authkey=Gv1sRgCIPCk822lq-6Dw&feat=directlink

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat