Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

KÖZVETLEN EURÓPAI PARLAMENTI KÉPVISELETET!
2012-02-13

A 2014-ben esedékes európai parlamenti választások lebonyolításának megreformálását támogatja az Európa Mozgalom nyilatkozata.

Az európai parlamenti képviselőket nemzeti szinten választjuk ötévente. Régi felvetés, hogy legyen a választásnak valamilyen határokon átívelő jellege, ha már az Európai Unióról van szó. Ezt egy mostani elképzelés úgy kívánja elérni, hogy minden választópolgárnak két szavazata lenne az EP-választásokon: egyet a hagyományos rendszerben adna le a nemzeti szinten állított jelöltek valamelyikére, de lenne egy második szavazólapja is, amivel európai listákra is szavazni lehetne. Az angol Andrew Duff EP-képviselő által összeállított javaslatot elfogadta az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottsága és arról márciusban szavaznak a plenáris ülésen.

 

Az Európa Mozgalom támogató nyilatkozatában leszögezi, hogy az európai lista megvalósulása egy demokratikusabb Európa kialakulásához járulhat hozzá.

 

Az Európa Mozgalom nyilatkozata:

http://www.europeanmovement.eu/index.php?id=6811&tx_ttnews%5Btt_news%5D=7510&tx_ttnews%5BbackPid%5D=6800&cHash=f4aafcb000850aa5da4d3eb70f5a3e7f

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat