Hírek > Hírek Brüsszelből  


Civil Európa Hírlevél
feliratkozás
Adja meg e-mail címét:

JOGSZABÁLYTERVEZET: EURÓPAI SZINTŰ SZABÁLYOK EURÓPAI ALAPÍTVÁNYOKNAK
2012-02-21

A nemzetközi működésből adódó többlet adminisztrációt és költségeket is csökkentheti az európai alapítványok új szabályozása. A rendelet tervezetét 2012. február 8-án hozta nyilvánosságra az Európai Bizottság.

Az eltérő nemzeti szintű jogszabályok gyakran megnehezítik és költségessé teszik az alapítványok több tagállamban is folytatott tevékenységét, ami azt jelenti, hogy tetemes összeget költhetnek helyi adminisztrációra vagy az ezt segítő tanácsadásra alaptevékenységük helyett. Ezért az Európai Bizottság az európai alapítvány statútumára vonatkozó rendelet-javaslatot terjesztett elő, amelynek célja, hogy megkönnyítse az alapítványok számára a közhasznú tevékenységek támogatását az Unió teljes területén.

 

Michel Barnier, a belső piacért felelős biztos szerint „ösztönöznünk és támogatnunk kell az alapítványok által az európai polgárokért végzett értékes munkát. Mindenekelőtt fel kell számolnunk azokat az akadályokat, amelyek gátolják az alapítványok határokon átnyúló tevékenységét többek között a kutatás, az egészségügy és a kultúra terén”.

 

A javaslat egy egységes uniós jogi formát – az európai alapítványt (FE) – kíván létrehozni, amely alapvetően egyforma lenne minden tagállamban és a nemzeti szinten működő alapítványokkal párhuzamosan létezne. Az európai alapítványi státusz megszerzése teljes egészében önkéntes lenne. Fontos azt is megjegyezni, hogy a jelenleg tevékenységüket nemzeti szinten végző alapítványokra a tervezet nem vonatkozik.

 

Az európai alapítvánnyal szembeni főbb követelmények:

A statútum rögzíti az európai alapítványokkal szembeni főbb követelményeket. Minden európai alapítványnak bizonyítania kell többek között az általa követett közhasznú célt, tevékenységének határokon átnyúló voltát, valamint azt, hogy rendelkezik a 25.000 euró minimális induló vagyonnal.

 

Az európai alapítvány létrehozásának módja:

Európai alapítvány létrehozható új alapítványként, nemzeti alapítvány átalakítása révén, vagy nemzeti alapítványok összeolvadásával. Az európai alapítvány a valamely tagállamban történő nyilvántartásba vételét követően válik jogi személlyé.

 

Kapcsolódó cikkek:

Civilek európai szintű jogi szabályozása

http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1974

 

Civilek európai statútuma

http://www.eucivil.hu/article.php?pId=1933

 

A rendelet tervezete (angol):

http://ec.europa.eu/internal_market/company/docs/eufoundation/proposal_en.pdf

 

Az Európai Bizottság hírösszefoglalója:

http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/12/112&format=HTML&aged=0&language=HU&guiLanguage=en

Civil Európa Hírlevél hírei
Hírek külföldről
Hírek itthonról
 
Programfelhívások
Beszámoló programokról
Pályázatok
Könyv
Forrás
Beszédes statisztika
Olvasóink kérték
Hírek angolul
 
     Téma     
 
Összes hír
 
Civil Európa/Európa Ház
Kapcsolat | Nyilatkozat